Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

‘Winstbejag zelfstandige klinieken moet stoppen; VWS en NZa, grijp in!’

Bestuursvoorzitter André Postema van het Martini Ziekenhuis wil dat de zelfstandige klinieken stoppen met winst uitkeren: ‘De minister van VWS, de Tweede Kamer en de NZa dienen in te grijpen. De wet is heel duidelijk: winstuitkeringen in de intramurale en medisch-specialistische zorg zijn niet toegestaan. Zorggeld is voor de zorg. Niet voor de diepe broekzakken van aandeelhouders.’
Andrépostma1

‘Een groot deel van de zelfstandige

Registreren

5 REACTIES

  1. De juiste zorg op de juiste plek voor de juiste kosten is door alle partijen omarmd in de laatste jaren.Daarbij krijgen ziekenhuizen meer complexe zorg toebedeeld door de dure faciliteiten en de overhead en expertise. Niet complexe veel voorkomende zorg hoort dan niet meer in het ziekenhuis en kan klantvriendelijk en sneller gedaan worden door andere klinieken met een goede kwaliteit voor minder kosten. Met meer regie en samenwerking moet daar uit te komen zijn. Het concurrentiedenken is killing voor vooruitgang en kwaliteit van zorg voor patiënten. Er ontbreekt de juiste governance in Nederland om echt stappen te zetten.

  2. Lees alle reacties
  3. Mijn beeld hierbij is dat het thema wat de heer Postema aansnijdt al vele malen onderwerp van debat is geweest tussen Kamer en bewindspersonen van VWS, teruggaand tot tenminste 2003. Bestendige lijn van het kabinet: de structuren die ZBC’s hanteren passen binnen de wet. Er valt dus niets te handhaven want er is geen overtreding.
    De wens van de heer Postema kan alleen gerealiseerd worden met een wijziging van de wet. Dat is geprobeerd bij de totstandkoming van de WTZa, maar het amendement van de SP heeft het niet gehaald.
    Handhaving van een winstverbod zou ook een probleem opleveren aangezien het het kabinet in 2019 een notitie naar de Kamer heeft gestuurd waaruit blijkt dat het winstverbod op gespannen voet staat met Europees recht.

  4. Heel jammer zo weer, deze ongenuanceerde mening van een zorgbestuurder.

    Dan beter het artikel (ook in de zorgvisie van vandaag) van ZKN, welke na de regelmatige ongefundeerde aantijgingen van traditionele zorgaanbieders een artikel plaatste wat oproept tot een overleg dat wel een bijdrage levert aan de situatie.

    Traditionele instituten schilderen ZBC’s in de pers vaak te pas en te onpas populistisch af als ‘zorgcowboys’. De vraag is: waarom?

    In de ogen van de ZBC’s vaak uit frustratie om de vlucht van patiënten en verwijzers naar klantvriendelijkere, kosten effectievere en innovatievere oplossingen van ZBC’s te bestrijden. Terwijl er volgens hen meer introspectie gewenst is omdat die vlucht van die vele patiënten en verwijzers volgens hen vaak hele goede redenen heeft: wachtlijsten, kosten ineffectiviteit (waardoor zorggeld wegstroomt naar niks), klant onvriendelijkheid, systemen welke belangrijker lijken dan een goede patiënt behandeling en een bepaalde arrogantie vs de ZBC’s. De ZBC’s zetten in hun ogen de traditionele zorgaanbieders vaak juist wat meer aan tot nadenken over hun eigen disfunctioneren en daardoor verandering.

    Dat kan inderdaad veel beter, deze discussie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.