Het opgebouwde dossier over de ex-neuroloog Ernst Jansen Steur is al 6000 pagina's dik. Justitie noemt zaak tijdens de eerste zitting “de grootste medische strafzaak ooit in Nederland".
Duitse getuigen zullen met hun verklaringen
U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan
Login of Maak een account aanDuitse getuigen zullen met hun verklaringen
BSL Media & Learning
Walmolen 1, 3994 DL Houten
Postbus 246, 3990 GA Houten
Wat een aanhef : “” grootste medische strafzaak ooit “” Profetisch voorzie ik langdurig neuken van juridische mieren , vooral achter de komma, vooral ten faveure van de juridische haarklovers en TEN LASTE VAN DE ZORG, met als resultaat een politiek gecorrigeerde dure dovende juridische PROTOCOLNACHTKAARS .
Bij verslavingsproblemen moet privacy van werknemers wijken
Verslavingsproblematiek wordt door werkgevers nog te veel ontkend en verzwegen. De door het Medisch Spectrum Twente ingestelde onderzoekscommissie naar aanleiding van de casus Jansen Steur bevestigt dit.
De commissie geeft aan dat signalen van disfunctioneren van deze neuroloog jarenlang niet zijn opgepakt. Naaste collega’s, de raad van bestuur, het medisch stafbestuur en de Inspectie voor de Gezondheidszorg valt allemaal wat te verwijten.
Ook VNO-NCW blijkt geen expliciete aandacht aan dit onderwerp te besteden. Vaak wordt aangegeven dat het openlijk bespreken en aanpakken kan leiden tot reputatieschade. Hiernaast spelt de aantasting van privacy een rol. Maar wanneer verslaving de werkuitvoering
beïnvloedt, wordt het probleem van de werknemer ook het probleem van de werkgever. Naast afnemende productiviteit, toenemend aantal fouten, ongelukken met materiële schade of lichamelijk letsel tot gevolg, kan het ook leiden tot een verstoorde werksfeer. Ook zien werkgevers nog onvoldoende in welke enorme reputatieschade hun organisatie hierdoor kan oplopen.
Wanneer het primaire doel van een organisatie het garanderen van haar voortbestaan op lange termijn is, behoort het voorkomen van reputatieschade door menselijk falen als gevolg van verslaving onder riskmanagement. Wat inhoudt dat beheersmaatregelen voor dit risico moeten worden onderzocht en dat er doortastend moet worden opgetreden.
De laatste jaren staat maatschappelijk verantwoord ondernemen bij elke organisatie op de agenda. Een werkgever heeft dan ook naast riskmanagement de morele plicht binnen zijn organisatie proactief beleid te ontwikkelen voor de omgang met verslaving van werknemers. De privacy van een individuele werknemer mag — in mijn optiek — in dit geval geschaad worden ten behoeve van de veiligheid van anderen.
Uit een in april in de media gepubliceerde vertrouwelijke notulen bleek dat het ministerie van Buitenlandse Zaken prioriteit gaat geven aan het bestrijden van alcoholproblematiek bij haar medewerkers. Dergelijk beleid zou niet vertrouwelijk moeten hoeven zijn.
Goed werkgeverschap betekent de feiten onder ogen zien en verantwoordelijkheid nemen en dragen voor de veiligheid van werknemers en proactief verbeteringen nastreven.
(gepubliceerd in FD 2-11-2009)