Ggz-aanbieders raken door de invoering van de nieuwe ggz-bekostiging gemiddeld 5 procent omzet kwijt. Maar er komt geen landelijke regeling om de gevolgen van het ingevoerde zorgprestatiemodel op te vangen. Ggz-aanbieders zullen zelf met zorgverzekeraars afspraken moeten maken over een zachte landing. ‘Ik begrijp de frustratie van de ggz-aanbieders’, zegt Marijke Verbeek, waarnemend directeur van de Nederlandse ggz.
De vlag kan uit. Bijna een
Het Gupta onderzoeksrapport is er: https://www.denederlandseggz.nl/nieuws/2022/forse-omzetdalingen-voor-ggz-instellingen
Bruto-omzetdalingen van gemiddeld 5% voor geïntegreerde GGZ instellingen en 3,1% voor ambulante GGZ aanbieders. Dat gaat om de tientallen miljoen euro’s aan omzetverlies.
Ook met dit onderzoek komt de NZa (en VWS) niet in actie, ze leggen de actie bij de contractering 2023 tussen de zorgverzekeraars en GGZ aanbieders. Laten die onderhandelingen in de meeste gevallen al afgerond zijn en zorgverzekeraars staan er niet om bekend om al afgesloten contracten weer open te zetten voor nieuwe onderhandelingen. Hier vaalt de Rijksoverheid weer in haar zorgplicht.