Door gebrek aan informatie uit de regioziekenhuizen kon burgemeester Bas Eenhoorn van Alphen aan den Rijn familie en publiek slecht informeren over de slachtoffers van de schietpartij in april dit jaar. Dat zegt de Alphense burgemeester in zijn boek: ‘Drie minuten….’, dat vandaag wordt gepresenteerd.
Volgens de burgemeester had het crisisteam,
In ziekenhuizen ligt zeker kort na het binnenbrengen van slachtoffers de aandacht volledig op het redden en later genezen. En terecht denk ik. Ik vraag mij af of je van ziekenhuizen moet verwachten dat ze op afroep vertellen hoe het met patienten is. En terechte opmerking van Hans dat de GHOR hier een taak in heeft. In sommige situaties kan ik mij voorstellen, als alle slachtoffers naar het lokale/regionale ziekenhuis gaan, dat de lijnen wel makkelijker zijn en dat er in algemene zin iets over de toestand van slachtoffers kan worden verteld.
En oefenen, oefenen, oefenen.
Een crisis als deze vindt anytime, anywhere, anyway plaats. Het enige wat men kan doen, burgemeester, is behalve leren van een vorige crisis, vooral oefenen in communicatie. Simuleren in je eigen regio is ontzettend verhelderend. Dat levert ook boeken op. Zulke boeken worden draaiboeken genoemd.
Volgens mij is de informatie over patienten (wie, waar, toestand) een taak voor de GHOR niet voor de individuele ziekenhuizen.
De overheid gebruikt de, privacywetgeving te pas , maar vaak ook te onpas. Burgers en nietoverheidsinstellingen , beducht voor vooral financiele claims ( Kohnstam met euro 25000,00 boete) geven dan voorzichtigheidshalve maar geen enkele , helaas soms cruciale, informatie. Hier schiet deze rigoureuze wet zich in de eigen voet!! Overheid bedankt.