Ziekenhuizen zijn vanaf 2013 verplicht de prijzen van hun DOT zorgproducten aan te leveren bij de NZa. Het gaat om behandelingen in het gereguleerde prijssegment, waarvoor maximumtarieven gelden.
Op basis daarvan gaat de NZa
U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan
Login of Maak een account aanOp basis daarvan gaat de NZa
BSL Media & Learning
Walmolen 1, 3994 DL Houten
Postbus 246, 3990 GA Houten
Een onbegrijpelijk stukje van zorgvisie. De doorontwikkelagenda van DOT is voor de umc’s zeer belangrijk. De umc’s werken hierbij nauw samen met de NZa en DBC onderhoud en hebben in dit kader volledig inzicht geboden in de productiegegevens en kostprijzen. Daarmee wordt een veel groter inzicht verkregen in de kostprijzen en kunnen profielen en (maximum) tarieven veel beter aansluiten bij de werkelijke kostprijzen.
Voor de doorontwikkeling van DOT werken de umc’s al jaren met de DOT monitor, een analysetool die speciaal voor dit doel is ontwikkeld en waarin de productiegegevens en kostprijzen van de umc’s zijn opgenomen. De NZa en DBC onderhoud maken in het kader van de doorontwikkeling DOT gebruik van deze gegevens en de analysetool zelf, zodat volledige transparantie is bereikt.
Wordt dan ook inzicht gegeven in de opbouw van de academische component? Deze 700 miljoen euro is ook weinig transparant. En leent zich voor prijsdruk in A- en B-segment. Alle beloften over meer transparantie ten spijt staat hier nog altijd geen heldere afspraak tegenover.
Slimme methode. Gaan al de leverende ziekenhuizen extra kosten boeken op deze zorg, zodat ze er een cashcow van kunnen maken. Kunnen ze gelijk groeien in het vrije segment doordat ze lagere prijzen kunnen afspreken dan niet STZ ziekenhuizen. Ja; Goed plan.