Zorgverzekeraars hebben geprobeerd overheidsgeld dat bedoeld is voor loonsverhoging in de zorg in te zetten als onderhandelingsmateriaal tijdens de jaarlijkse contractonderhandelingen met ziekenhuizen. Dat is in strijd met het Integraal Zorgakkoord (IZA) en met een convenant van het ministerie van VWS, werkgevers en zorgverzekeraars.
In het IZA staat dat de
Strikt genomen is hier niet het Integraal Zorgakkoord (IZA) relevant maar het zogenoemde OVA-convenant dat al zo’n 20 jaar oud is. Daarin hebben namelijk alle zorgbranches, VWS en de zorgverzekeraars zich destijds gecommitteerd aan een marktconforme indexatie. Dat een rechter nu een verzekeraar terecht wijst is een grote stap voorwaarts in de interpretatie en toepassing van dit OVA-convenant waar ook andere partijen zich aan kunnen meten.
Gebeurt niet alleen bij de ziekenhuizen. Ook in de GGZ wordt er gegoocheld met de OVA door de zorgverzekeraars. Op papier zit de OVA verwerkt in de tarieven want dat doet de NZa. Dan korten de zorgverzekeraars je op het vergoedingstarief of het zorgplafond. Linksom of rechtsom zul je als zorgaanbieder weinig tot geen nut krijgen van de OVA door de zorgverzekeraars en VWS.