Vrijwel ieder ziekenhuis zal volgens Zorgverzekeraars Nederland spoedzorg behouden. ‘Slechts in stedelijk gebied, met veel ziekenhuizen relatief dicht bij elkaar, kan het zijn dat niet meer ieder ziekenhuis spoedzorg aanbiedt’, zegt Marianne Lensink, directeur Zorg bij Zorgverzekeraars Nederland, in reactie op recente publiciteit.
Zorgvisie kreeg eind januari de regioplannen
Geachte lezer,
Bij elke soort SEH hoort een intensive care en/of medium care en een paraat OK-team.
Wat is er regionaal nodig?
Succes.
Volgens de visie van ZN moet complexe spoedzorg geconcentreerd worden in een klein aantal centra. Daar is wel wat voor te zeggen, zeker in het geval van bv (sommige typen van) acuut hartinfarct en multitrauma. Echter, laten we wel blijven bij ziektebeelden waarvoor onomstotelijk bewezen is dat concentratie leidt tot betere zorg. Dat is niet zo in andere ziektebeelden, zoals bv CVA zorg. En al helemaal niet in de zorg voor heupfracturen, daar is helemaal niets complex aan. Maar goed, als we dan voor het gemak even stellen dat de door ZN voorgestelde ziektebeelden gecentreerd worden, dan hebben we het over nog geen 4! procent van de SEH-bezoeken. Voor deze 4 procent zou concentratie van zorg dus mogelijk tot een verhoging van de kwaliteit van zorg leiden. Dat is, als je deze patiënten al van te voren zou kunnen herkennen…
Voor 96% van de zorg die op een SEH geboden wordt geldt dan dus geen kwaliteitsvoordeel door concentratie. ZN vindt dat deze patiënten dan gezien kunnen worden op een zogenaamde ‘spoedpost’, waar geen SEH-artsen hoeven te werken en ook geen OK of IC buiten kantooruren beschikbaar hoeft te zijn. Dat is dan wel jammer voor de patiënt met een blindedarmontsteking of bloedvergiftiging, geen complexe spoedzorg. Die patiënt wordt dus pas de volgende dag (of na het weekend?) behandeld, en krijgt in dat ziekenhuis dan dus suboptimale behandeling…
Hoe is dit laatste dan verhoging van de kwaliteit van zorg?
Dit is geen slecht nieuws. Maar het wordt pas goed nieuws op het moment dat ZN twee profielen voor de SEH omarmt: een voor alleen superspoedeisende hulp (acuut hartfalen, beroertes en ernstige interne bloedingen), en een voor volledige SEH. Die dan dus beiden 24/7 open zijn.
Zoals de plannen nu lijken te zijn, heeft ZN twee andere profielen voor ogen: beperkte SEH gedurende de daguren, en volledige SEH 24/7. Dat is een wezenlijk verschil.
Daarbij zij opgemerkt dat met de twee eerstgenoemde soorten SEH niet alle ziekenhuizen een (soort) SEH hoeven te behouden. Kostenbesparing is dus mogelijk, als ziekenhuizen dicht bij elkaar liggen.
Wel moet vanaf in principe elk punt in Nederland, de Waddeneilanden helaas uitgezonderd, binnen 45 minuten na melding bij de alarmcentrale er intramurale behandeling zijn gestart bij superspoedeisende aandoeningen.
Zie voor het hele verhaal en de uitwerking van het bovenbeschreven SEH-reorganisatieplan de aankomende versie 2.0 van de pagina Zorgconcentratie, op http://bit.ly/1jj2ogI (eigen site).