Respijtzorg, dagbesteding of kleinschalige woonzorg op de zorgboerderij wordt steeds populairder onder cliënten. Desondanks wordt het voor zorgboeren alleen maar moeilijker om overeind te blijven. ‘De administratieve lasten zijn te hoog en de opbrengsten te laag.’
Zorgboeren worden momenteel geconfronteerd met een
De staatsruif AWBZ dreigde volledig uit de hand te lopen, maar ja door het aardgas konden we ons dat allemaal permitteren. Geen enkel ander land kent deze voorziening, daar geldt nog de onderhoudsplicht volgens het BW bv in Belgie dragen de kinderen financieel bij t.b.v. hun ouders in het bejaardentehuis en blijft het vermogen niet buiten schot.
De gegoede klasse had alle belang bij het optuigen van de AWBZ., maar ja het aardgas raakt op.
Thuiszorgorganisaties gaan failliet, huishoudelijke zorg fors gekort, GGZ cliënten is geen plek meer voor, Zorgboeren hebben het erg zwaar, PGB een puinhoop, gemeenten houden op WMO miljoenen over.
Het doel van de transitie AWBZ naar WMO/Wlz was de zorg dichter bij de klant organiseren. Gemeenten hebben enorme organisaties opgetuigd om ervoor te zorgen dat alles exact volgens de eigen opgestelde regeltjes verloopt en er geen euro te veel wordt uitgegeven. Gevolg: gigantisch hoge organisatiekosten (ruim 10 keer zo hoog als in de AWBZ), veel ontevreden klanten, organisaties die failliet gaan, toename zorgfraude en macro economisch veel hogere uitgaven.
Vraagje: was die AWBZ zo gek nog niet??