Het aantal mensen dat gebruikmaakt van AWBZ-zorg is het grootst in de provincie Zuid-Limburg, waar 16,9 procent van de bevolking een chronische ziekte heeft. Dat blijkt onder andere uit de jaarlijkse ‘Zorgthermometer’ van informatiecentrum voor de zorg Vektis. Daarnaast blijkt dat van alle AWBZ-gebruikers 95 procent ook gebruikmaakt van zorg uit de Zorgverzekeringswet.
Vektis meet ieder jaar het gebruik
Dan moet Schippers maar te rade gaan bij mensen, die de zorg de rug hebben toegekeerd
is de positie van Limburg nog een naijlen van de mijnbouwperiode? en wellicht ook van negatieve klimaateffecten van de oude Europese industriegebieden in het Roergebied en de Borinage?
daarnaast ligt natuurlijk vooral de samenloop met de demografische en sociaal-economische krimp in de periferie regio’s als verklaring voor de hand. en zijn de risico’s voor de bevolking duidelijk. maar is het in het belang van de Randstad hieraan effectief wat te doen, of volgt men daar de neiging van het kabinet vooral te kijken naar maatregelen die de zorg betaalbaar houden voor mensen (i.c. belastingbetalers) die deze (nog) niet nodig hebben?
Zuid-Limburg…een nieuwe provincie?
Voor het Wmo beleid zou het feit dat in die regio’s veel behoefte is aan Wmozorg en dat er veel minder hulpaanbod mogelijk zal zijn vanuit de vrijwillige hoek zeker gevolgen moeten hebben!
Prachtig voorbeeld van verwarrende kwantinaieve benadering. Hoge met hoge uitgaven in ZvW en AWBZ zijn bijna zonder uitzondering regio’s waar gezonde, studerende, hardwerkende etc. mensen wegtrokken (dit gaat ook door), waardoor niet alleen relatief veel ‘zwakkeren’ en ouderen etc achterbleven, maar ook minder aanbod van informele zorg etc. Zo’n gemiddelde zegt dus weinig, hoe heerlijk het ook is om het uit te rekenen. Zet de computers uit en laat de handen vooral in de zorg wapperen. Bijna niemand vraagt die zorg voor de lol.