Online toegang tot het elektronisch patiëntendossier en hulpverleners zorgt voor een toename in zorggebruik. Dat komt naar voren in een Amerikaanse studie naar MyHealthManager bij zorgconsortium Kaiser Permanente.
De onderzoekers stellen dat voorgaande studies
Eens met bovenstaande opmerkingen. Wel denk ik dat toegang tot een EPD de toegang tot zorg laagdrempeliger maakt waardoor mensen mogelijk geneigd zijn er sneller gebruik van te willen maken. De vraag is of dit opweegt tegen alle voordelen die het heeft.
Dit onderzoek is uitgevoerd in Amerika. de resultaten zijn daarom niet vergelijkbaar met Nederland; het zorgstelsel werkt anders en de attitude/zorggedrag van de bevolking is anders.
Stijgen de kosten in de zorg niet door dit soort onderzoeken? Of op zijn minst door de misleidende kop boven dit artikel, die de nuancering uit het artikel volledig mist. Straks weer hypende 2e kamerleden die vragen gaan stellen, met een nieuw onderzoek als gevolg.
Staat in de tekst dat 2 vergelijkbare groepen zijn gekozen. Maar schijnbaar niet vergelijkbaar betreft aandoeningen..
De omgekeerde stelling is waarschijnlijk ook waar: mensen die vaker in het ziekenhuis komen, omdat zij wat meer mankeren dan ‘gewone’ mensen zullen eerder gebruik maken van online toegang tot hun EPD.
Maar stijgen de kosten ook? Dat hoeft niet als de zorg meer in de eerste lijn/preventie sfeer blijft. En als de kosten stijgen hoe zit het dan met de levensverwachting en de kwaliteit van leven? Ik verwacht dat deze zorg kosten-effectief zal blijken.