WoonZorgcentra Haaglanden heeft met acht huisartsen in Den Haag een convenant getekend om de samenwerking voor psychogeriatrische zorg te intensiveren. Patiënten van deze huisartsen zijn verzekerd van acute zorgverlening door WZH.
Het doel van de intensieve samenwerking
Nooit lees ik iets over de MONDZORG bij deze patienten !!
Alsof het kauwvermogen en daaraan gerelateerde functies bij deze patienten niet van belang is voor hun gezondheid en algemeen welbevinden!!, waar de vereniging van
geriodontologische tandartsen toch al 25 jaar bestaat en op hamert. Slecht, traag eten, maagaandoeningen ,etc. wordt door de z.g. ouderenspecialisten en overige zorgverleners, c.q. verplegenden al dan niet willens en wetens, niet onderkend, laat staan het over- of bedenken van de daaraan gerelateerde noodzakelijke behandelingen ,te simpel zijnde: MONDHYGIENE!!!, hetgeen echter een niet erg verbijsterende ,dus niet sexyzijnde ,probleemoplossing is , hoewel instellingen voor deze vooral preventieve mondzorgvoorzieningen voor verpleegden WEL de financiele vergoedingen toucheren, die alleen administratief worden verantwoord door conjunctureel tandheelkundige niet als zodanig bedoelde , NOODHULP van niet ervaren ,externe, algemeen practici in te huren , hetgeen door de IGZ als te lastig en dus niet te controleren wordt beschouwd, ten nadele DUS van de mond- en algemene gezondheid van TOCH NIET KLAGENDE OUDEREN!!
@ Mark. Als het om somatische aandoeningen gaat dan sluit ik mij direct bij jou aan. Maar juist die aandoeningen wil de huisarts vaak zelf behandelen (ook als hij die zorg veel beter kan overdragen). Het gaat mij hier om de specifieke zorg die in het convenant genoemd wordt: de psychogeriatrische zorg. En juist bij die zorg zijn de specialisten in de GGZ ervaren.
Ik ken de SOG’s van Haaglanden niet persoonlijk, maar onderschat de kwaliteit van SOG’s niet, juist in de complete kijk op de complexe zorgvraag en hun expertise in ouderdomsziekten. vaak beter dan specialisten in de GGZ.
@ Rob Dalmijn. Tja, op de lange termijn zorgt de betrokkenheid van SOG vanuit de woonzorgcentra bij de psychogeriatrische zorg voor meer continuïteit van zorg en dat is winst. Op dit moment vrees ik het ergste voor de betrokken patiënten. Deze SOG’s hebben weinig ervaring met het diagnosticeren van PG patiënten en ze zijn niet gewend de hulp in te roepen van de Parnassia artsen die deze diagnostiek wel in de vingers hebben. Zo zullen er weer veel patiënten met een delier onterecht de diagnose dementie krijgen. Dat leidt tot slechte zorg en hoge kosten. Omdat de huisartsen het verschil in kwaliteit niet zien heb ik grote twijfels bij deze overeenkomst.
Alle partijen van harte gefeliciteerd met dit goede, mensgerichte initiatief. Hier wordt de gekwetste oudere wijzer van. Hulde.