Ondanks de concurrentie kent de ziekenhuiszorg willekeurige prijsverschillen die sterk uiteenlopen. Dat concludeert het Centraal Planbureau in een onderzoek naar prijsvariatie in ziekenhuizen. Om inefficiënte marktuitkomsten te voorkomen, pleit het CPB voor meer transparantie.
De Zorgverzekeringswet van 2006 zou tot
Sinds kort heb ik het bedrijf Zorggrip opgericht, die de patiënt overzicht geeft in de zorgkosten van medisch specialistische behandelingen en welke zorgverleners dit kunnen aanbieden. Daarnaast is een kwalitatief aspect meegenomen. Allerlei nuttige gegevens zijn gebaseerd op het ziektebeeld en de afgesloten zorgverzekering (polis) van de patiënt. Om dus beter grip te krijgen op de zorgkosten. Hiervoor dient men een aanvraag in te dienen op http://www.zorggrip.nl.
Ik wil Zorgvisie en belanghebbenden hierop graag attenderen, dat het nu werkelijk mogelijk is inzage te krijgen in zorgkosten en diagnose-behandel-combinaties (de bekende ‘DBC’ zorgtrajecten).
Ere wie ere toekomt: Prof. Jaap van den Heuvel heeft het allemaal al uitgebreid uit de doeken gedaan (ook recentelijk nog in zijn oratie), voordat het CPB ermee kwam.
Terechte conclusie van CPB. Beter bewijs dat er geen marktconforme tarieven zijn kan ik me niet indenken. Een oplossing kan zijn om plafondafspraken op ziekenhuis niveau te vervangen door plafondafspraken op specialisme niveau met een verbod op substitutie tussen de plafonds. Dat moet leiden tot kostendekkende tarieven per specialisme, inzicht in ontstaan wachtlijsten en ook tot inzicht of zorgverzekeraars voldoende zorg inkopen, te controleren door NZa. Ofwel veel meer transparantie voor patiënt
Kan je zien dat al die zorgverzekeraars niets nuttigs doen en je ze net zo goed kan opheffen.
Grappig: “De precieze verklaring van de uiteenlopende prijzen is complex en vergt nader onderzoek.”
De olifant in de woonkamer werd weer eens gemist..