Veldpartijen in de zorg hebben forse kritiek op de gang van zaken rondom de onderhandelingen voor het zorgakkoord. De rol van vakbond Abvakabo FNV wordt door hen veelvuldig gehekeld.
Algemeen directeur Liane den Haan van
U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan
Login of Maak een account aanAlgemeen directeur Liane den Haan van
BSL Media & Learning
Walmolen 1, 3994 DL Houten
Postbus 246, 3990 GA Houten
Groot gelijk dat er een focus ligt op de thuiszorg.
Want geen thuiszorg zal veel invloed gaan hebben op het dagelijks leven in Nederland.
Het GAAT niet om af en toe de ramen lappen. Geen thuiszorg betekent voor ouderen en gehandicapten dat er niet gestofzuigd wordt, geen bed opgemaakt, geen keuken noch wc wordt schoongehouden en nog heel wat andere zaken.
Vrienden, familie, buren zouden al die taken op zich moeten gaan nemen? Continu, naast hun eigen leven waarin ook gewerkt moet worden, hun eigen huis bijhouden, de kinderen naar school gebracht? (waarom gaan kinderen naar de creche -omdat mama EN papa werken)
Geen thuiszorg betekent voor cliënten eerdere verwaarlozing, betekent eerdere opname in verzorgingshuis of ziekenhuis, betekent dat kleine ziektebeelden later worden opgemerkt waardoor zorgkosten uiteindelijk hoger worden.
Daarom is het behouden van de huishoudelijke thuiszorg zo belangrijk. Efficiënt bezuinigen is NIET op die eerste handen en ogen in huis.
Zelfs ik die de ouderen en gehandicapte zorg al jaren volg heb moeite om alle ontwikkelingen te volgen.
Een vaststelling is zeer zorgwekkend: je kunt geen TVprogramma, radioprogramma meer aanzetten of krant of tijdschrift lezen of het gaat erover hoe wreed, schrijnend, mensonterend en slecht het er aan toe gaat in verpleeg en zorgtehuizen, hele films, documentaires, ja, zelfs toneelstukken zijn op dit moment in ontwikkeling of draaien al.
Allen die dat in alle rust TOELATEN/TOEKIJKEN zoals Schippers en van Rijn en consorten ZIJN EVEN SCHULDIG AAN DIE WREDE TOESTANDEN dan diegenen die deze slechte zaken daadwerkelijk UITVOEREN, bestuurders, management, clientenraden en verplegend en verzorgend personeel, deze laatsten kunnen ook veel en veel meer aan de bel trekken.
Ze moesten een ontiegelijke draai om hun oren krijgen, en dan zeg ik maar EEN PROCENT van wat ik werkelijk bedoel
Bij de totstandkoming van de Wmo en de daaropvolgende aanbestedingsprocedures hebben ANBO of andere cliëntenorganisaties nooit een poot uitgestoken ten behoeve van de medewerkers in de zorg. Volgens officiële onderzoeken hadden de cliënten er weinig last van dus waarom zou je meer doen dan alleen wat lippendienst bewijzen? Kan, misschien wel begrijpelijk, maar dan is het op zijn zachtst gezegd hypocriet om die thuishulpen nu opeens te gaan verwijten dat ze een keer effectief voor zichzelf opkomen.
ANBO is ook gewoon een belangen behartiger/lobby groep voor de rijkste generatie ooit: de graaiers(baby-boomers). En zij bezigt nog altijd het mantra dat hun generatie zo zielig is. Dat is natuurlijk ook zo, maar niet omdat ze zo armlastig zijn.
Waneer krijgen jongere en toekomstige generaties hun geld terug?
VWS , bij monde van de staatssecretaris speelt heel knap alle groeperingen tegen elkaar uit. Goede strategie : Niet met alle partijen tegelijk onderhandelen , maar met elk apart. Dit is de klassieke , Romeinse apartheidspolitiek van Caesar : divide et impera . Financieel werkt dit GENERIEKE middel gunstig voor VWS .
Of de ZORG hierdoor ook gezond wordt ? ?
Abvakabo FNV claimt haar rol na jaren te zijn gemarginaliseerd. In die jaren is de arbeidspositie van de zorgmedewerkers onderaan de ladder flink uitgehold. Verzorgenden lopen nu een flink risico hun baan te verliezen, moeten bij een nieuwe baan vaak een lager salaris accepteren, kunnen ook vaak geen voltijdsbaan meer vinden, krijgen moeilijker een hypotheek, worden min of meer gedwongen als ZZP-er te werken en kunnen dan geen pensioen meer opbouwen, etc.
Al met al resulteerde het beleid van de afgelopen jaren tot een forse achteruitgang van hun bestaanszekerheid.
De Abvakabo FNV heeft in die periode door interne strubbelingen niet gefungeerd als countervailing power en is bijgevolg veel leden kwijtgeraakt. Het is daarom tijd dat deze belangenbehartiger weer op kracht komt. Dat is vervelend voor partijen met andere belangen, maar enig begrip voor Abvakabo FNV lijkt mij hier wel op zijn plaats.
Voor zover ik het heb begrepen zijn er twee overlegcircuits in de zorg: een gaat over de arbeidsvoorwaarden en werkgelegenheid voor zorgwerkers en een ander circuit gaat over de belangen van zorginstellingen en zorgvragers. Natuurlijk raken en overlappen die circuits elkaar hierendaar, bijvoorbeeld als het gaat over de kwaliteit van de zorg, waar goed opgeleid en gemotiveerd zorgpersoneel en goede facilitieten voor nodig zijn.
Als ik me goed herinner heeft het gesprek (de gesprekken) met de staatssecretaris over de zorg zelf al plaats gevonden. Misschien moeten ze nog afgerond worden, nu het sociaal akkoord bekend is.
Grote vraag is natuurlijk of bijvoorbeeld het niet toepassen van de nullijn voor het inkomen van het zorgpersoneel ten koste zal gaan van de zorg, bijvoorbeeld de langdurige zorg. Dat zou natuurlijk niet moeten gebeuren, de landelijke belangenorganisaties van zorgvragers moeten daar nadrukkelijk op toe zien. Het zou goed zijn als die organisaties om te beginnen daar duidelijke uitspraken overdoen richting regering en niet, zoals de ANBO doet, de andere belangenorganisatie te beschuldigen. Samenwerken lijkt me beter dan elkaar te bestrijden. Het ANBO spreekt voor zichzelf en is niet Het (hele) Zorgveld, zoals de redactie van deze site suggereert.