CZ en VGZ hanteren verschillende definities voor passende zorg, blijkt uit de zorginkoopplannen voor 2024. Bij VGZ moet passende zorg “aantoonbare meerwaarde” hebben voor de patiënt. CZ vindt dat passende zorg “vooral de nadruk moet leggen op arbeidsbesparende initiatieven”.
“Elke verandering in de zorg moet
Waar echt aan gewerkt moet worden is. PGB-budgetten hebben een budget grootte van abnormaal hoog. Een ouder/een naaste familie lid declareert een fulltime salaris. De verhouding met loon werknemer in loondienstverband tegenover een PGB-werknemer is totaal anders. En bovendien de client die verstandelijk niets kan, treedt op als werkgever. Alle grenzen en toezicht op doelmatigheid zijn weg in PGB-zorg beleid en uitvoering.
CZ en VGZ zijn ook uitvoerders van de IZZ zorgverzekering voor de verschillende Branche CAO’s in de sector Zorg. Het is de vraag of juist deze “onderaannemers” het recht hebben om deze eigen weg te bewandelen qua eigen uitleg over “passende zorg”: te weten arbeidsbesparende hulp bieden. Wie roept hen tot de orde?
De enige die ze echt tot de de orde kan roepen is de consument die zorgverzekeringen bij ze afgesloten heeft. Als de consument massaal hun zorgverzekeringen opzeggen bij deze verzekeraars dan doet dat pijn in de portemonnee. Van de politiek en de toezichthouders zoals de NZa hoef je niks te verwachten.