Wachttijden in de ggz zijn een veelkoppig monster. GroenLinks-Kamerlid Wim-Jan Renkema stelde onlangs dat zorgaanbieders in de contracten met zorgverzekeraars een van de oorzaken zien. Zorgverzekeraars willen het probleem, samen met zorgaanbieders, juist via de contractering aanpakken, door concrete afspraken te maken over betere doorverwijzing en samenwerking.
wo 11 sep 2024 | Achtergrond
Menzis verleidt vrijgevestigd psychiaters om meer kwetsbare patiënten te behandelen
do 19 sep 2024 | Achtergrond
Wat ik me nu afvraag: wat is het belang van de wachtlijst?
De mensen die het kunnen betalen gaan naar een ongecontracteerde, die het net zo goed doet als een gecontracteerde, maar daar bespaart een zorgverzekeraar dus 30 tot 40% van de kosten mee. En het is wachtlijst reductie voor de gecontracteerden.
Mensen die het niet kunnen betalen komen in een drama terecht, verergeren de klachten, ellenlange wachtlijsten, en heel veel afwijzingen, want gecontracteerden hebben belang bij afwijzingen. Recent praktijkvoorbeeld: meld ik iemand aan voor s-ggz, na 20 weken wachttijd volgt de afwijzing, ga maar naar de regionale grootmacht, die na een intake in 16 weken de wachttijd tot behandeling inmiddels 25 weken heeft. Pffff
Je zult maar verplicht verzekerd zijn en zorg willen hebben waarvoor je verzekerd bent.
Beste minister, gratis tip, als de ongecontracteerde een minder lange wachttijd hebben dan gecontracteerden zou een verzekerde daar gewoon terecht moeten kunnen op kosten van de verzekeraar, dan gaan ze vanzelf kritische kijken naar hun eigen inkoop.
Maarten Steverink
Ook het merendeel van de niet-gecontracteerde Specialistische GGZ aanbieders zit vol en hanteert wachtlijsten.