Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Zorgverzekeraars willen concrete afspraken over wachttijden ggz

In februari 2015 begon ik als redacteur bij Skipr. Zorgvisie was toen nog de grote concurrent. Inmiddels maken we al enige jaren met één redactie deze twee toptitels. Nog altijd schrijf ik met veel interesse over de organisatie van de Nederlandse gezondheidszorg, van vastgoed en finance tot de belangen van patiënten en zorgmedewerkers. Sinds april 2021 ben ik adjunct-hoofdredacteur van Skipr en Zorgvisie.
Wachttijden in de ggz zijn een veelkoppig monster. GroenLinks-Kamerlid Wim-Jan Renkema stelde onlangs dat zorgaanbieders in de contracten met zorgverzekeraars een van de oorzaken zien. Zorgverzekeraars willen het probleem, samen met zorgaanbieders, juist via de contractering aanpakken, door concrete afspraken te maken over betere doorverwijzing en samenwerking.
Toename wachtenden langdurige zorg
Foto: eugenesergeev/Fotolia

2 REACTIES

  1. Wat ik me nu afvraag: wat is het belang van de wachtlijst?
    De mensen die het kunnen betalen gaan naar een ongecontracteerde, die het net zo goed doet als een gecontracteerde, maar daar bespaart een zorgverzekeraar dus 30 tot 40% van de kosten mee. En het is wachtlijst reductie voor de gecontracteerden.
    Mensen die het niet kunnen betalen komen in een drama terecht, verergeren de klachten, ellenlange wachtlijsten, en heel veel afwijzingen, want gecontracteerden hebben belang bij afwijzingen. Recent praktijkvoorbeeld: meld ik iemand aan voor s-ggz, na 20 weken wachttijd volgt de afwijzing, ga maar naar de regionale grootmacht, die na een intake in 16 weken de wachttijd tot behandeling inmiddels 25 weken heeft. Pffff
    Je zult maar verplicht verzekerd zijn en zorg willen hebben waarvoor je verzekerd bent.
    Beste minister, gratis tip, als de ongecontracteerde een minder lange wachttijd hebben dan gecontracteerden zou een verzekerde daar gewoon terecht moeten kunnen op kosten van de verzekeraar, dan gaan ze vanzelf kritische kijken naar hun eigen inkoop.
    Maarten Steverink

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.