De Belastingdienst gaat vanaf 1 januari 2025 handhaven op zzp’ers die als schijnzelfstandige werken omdat zij belasting ontwijken. Om deze schijnzelfstandigheid aan te pakken, lieten de ministeries van Financiën en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) eind 2023 weten de wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (VBAR) in te gaan voeren. Als iemand ‘werkinhoudelijk’ wordt aangestuurd door een leidinggevende van een organisatie of werk doet dat is ‘ingebed’ in die organisatie, kan hij of zij geen zzp’er meer zijn. Voor de zorg zijn enkele maatregelen versoepeld.
Fiscaal Kompas
De zes grootste brancheorganisaties in de zorg, die zijn verenigd in Brancheorganisaties Zorg (BoZ), hebben intussen een plan bedacht om zoveel mogelijk zzp’ers te behouden. Dit vertrouwelijke Fiscaal Kompas ZZP Zorg “kan door zorgorganisaties worden gebruikt als richtlijn om risico’s voor de loonheffingen te beperken”, staat in het 91 pagina’s tellende document. Actiz, de Nederlandse ggz, NFU, NVZ, VGN en Zorgthuisnl hebben samen met adviesbureau Deloitte het Fiscaal Kompas geschreven.
Middelvinger
Een middelvinger naar vast personeel, zo noemt FNV-bestuurder Elise Merlijn het Fiscaal Kompas. “Met teleurstelling en woede constateren wij dat brancheorganisaties uit alle macht de mazen in de wet opzoeken”, schrijft zij in een opiniestuk op Zorgvisie.
Lees hier alle recente artikelen van Zorgvisie over zzp’ers in de zorg