Kwaliteit

Ziekenhuiszorg
Rob Tollenaar (links) en Peter Go: “Geen ziekenhuis gaat failliet van de verplaatsing van dertig nieroperaties.” Foto: Marco Okhuizen

Medisch specialisten IZA-tafels: ‘Concentratie complexe zorg kan niet zonder transparantie’

De landelijke Ronde IZA-Tafels werken aan een systeem dat de uitkomsten van de regionale herverdeling voor complexe oncologische en vaatchirurgische zorg transparant maakt. “Je hebt een minimum volume nodig om beter te worden. Juist dan kun je de kwaliteit betrouwbaarder meten en kun je van elkaar leren.”
Kwaliteit

Grote teleurstelling over achterblijvende MESO-bekostiging

Na veertien jaar systeemapenkooien leek het afgelopen zomer zover: dankzij een nieuwe betaaltitel kunnen specialisten ouderengeneeskunde tijdelijk eerstelijnszorg overnemen. In 2025 blijken zorgverzekeraars echter alleen zorg van de vier MESO-praktijken in te kopen.
24 april 2025 Kwaliteit

Ian Leistikow, senior inspecteur IGJ en bijzonder hoogleraar, pleit er in de podcast Voorzorg voor om de deuren wagenwijd open te zetten voor veiligheidsexperts uit andere sectoren om de gezondheidszorg een spiegel voor te houden. “Dan kunnen we weer grote stappen zetten naar veiligere zorg.”

Tech

Opinie | Laat epd’s en ecd’s een hulpmiddel zijn, geen hindernis

De intentie van digitalisering in de zorg is goed: ondersteunen, ontzorgen, efficiënter maken. Maar in de praktijk wordt technologie vaak ervaren als een extra last. Louise Kallen, senior manager zorg, ziet kansen deze systemen weer zinvol in te zetten.
Kwaliteit

Opinie | Inclusieve zorg: een universeel recht dat verder gaat dan culturele verwachtingen

Cultuursensitieve zorg gaat verder dan het verbeteren van individuele zorgtrajecten. Het daagt ons uit om te reflecteren op hoe wij als samenleving met zorg omgaan. Willen we een systeem dat puur gebaseerd is op instituties of een samenleving waarin we meer naar elkaar omkijken?
Personeel

‘De zeggenschapsbeweging kan niet meer worden teruggedraaid’

Instellingen waar zeggenschap voor zorgprofessionals goed is geregeld, verbeteren niet alleen de zorg, maar zijn ook aantrekkelijkere werkgevers. V&VN-voorzitter en hoogleraar Bianca Buurman pleit daarom voor meer zeggenschap en een sleutelrol voor professionals in de beweging naar passende zorg.
PPP-directeur Monica Grasveld en specialist ouderengeneeskunde Wanda Rietkerk werkten samen aan de vertaling van Safety-II in de ouderenzorg

Safety-II in de ouderenzorg: verkies zelflerend vermogen boven veiligheidsdenken

De protocollen en werkwijze bij calamiteiten in de ouderenzorg passen niet bij de complexiteit van het dagelijkse werk. Dat zeggen specialist ouderengeneeskunde Wanda Rietkerk en PPP-Zorg-directeur Monica Grasveld. Safety-II brengt daar verandering in. “Zorgprofessionals zijn niet het probleem, maar de oplossing.”
Passende zorg

Opinie | Inclusieve zorg begint bij het erkennen van verschillen

De Nederlandse samenleving wordt telkens diverser. Dat vraagt om cultuursensitieve en inclusieve zorg. Daarom adviseert Jane Ayu Nurlyta, innovatiemanager bij VGZ: "Omarm diversiteit, dat is de sleutel tot een samenleving die naar elkaar omkijkt."
Op de foto: oud-politica en zorgbestuurder Vera Bergkamp

Vera Bergkamp: ‘Financier geen volume in de wijkzorg, maar zelfregie en kwaliteit van leven’

Tijdelijk verblijf, de sociale benadering dementie en het Volledig Pakket Thuis. Waar Vera Bergkamp zich als Tweede Kamerlid voor hardmaakte, kan ze nu als bestuurder van Zorgbalans in de praktijk mee aan de slag. “Hoe groot de maatschappelijke opgave ook is, laten we de mens achter de ziekte blijven zien.”
Kwaliteit
Vergrootglas Geld

Cliënt de dupe van infiltratie criminele netwerken in de zorg 

Criminelen gebruiken de zorgsector om op grote schaal drugsgeld wit te wassen. Hulpbehoevende cliënten zijn daarvan de dupe. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) krijgt meer meldingen van incidenten en calamiteiten binnen.

Over kwaliteit

Kwaliteit in verschillende zorgsectoren

Overal in de zorg is men druk bezig met het verbeteren van kwaliteit. Zo proberen ziekenhuisbestuurders in hun kwaliteitsbeleid meer gegevens te verzamelen over de uitkomsten van de behandelingen. Zorgverzekeraars gebruiken kwaliteitsgegevens bij de zorginkoop.

Lees meer

Ziekenhuizen

Ziekenhuizen proberen in hun kwaliteitsbeleid meer gegevens te verzamelen over de uitkomsten van hun behandelingen. Zij gebruiken hiervoor uitkomstindicatoren.

Kwaliteitsbeleid

DICA, het Dutch Institute for Clinial Auditing ‘maakt de kwaliteit van zorg inzichtelijk met betrouwbare vergelijkingen en analyses’. Het instituut is opgericht in 2009 en begon met hoofdzakelijk registraties voor verschillende kankersoorten. Inmiddels zijn er 21 registraties voor meerdere disciplines en diverse aandoeningen. Ziekenhuizen krijgen inzicht in het succes en de kosten van behandelingen en kunnen hun zorg direct aanpassen. DICA is een samenwerkingsverband van specialisten, patiënten en zorgverzekeraars. DICA meet feedback van patiënten met Patient Reported Outcome Measures (PROMs) en Patient Reported Experience Measures (PREMs). Eerst moesten ziekenhuizen hun registraties zelf betalen, maar in 2017 nemen de zorgverzekeraars de bekostiging over. De registraties hebben al geleid tot opvallende successen: zo daalde de sterfte na darmkanker van 6 naar 2 procent en liep de peri-operatieve sterfte bij alvleesklierkanker terug van 5 naar 4 procent.

Een ander initiatief is Meetbaar Beter. Dit is een programma van aangesloten hartcentra dat werkt aan de verbetering van de kwaliteit en transparantie van hartzorg. Meetbaar Beter gebruikt daarvoor ‘patiëntrelevante’ uitkomstindicatoren. Er doen veertien hartcentra mee en vijf interventiecentra. Zij passen de gegevens toe in hun kwaliteitsbeleid.

Kwaliteit meten in de vvt

Sinds de verschijning van de zwarte lijst met verpleeghuizen is er veel te doen over de kwaliteit van verpleeghuizen. Voor de verbetering hiervan heeft staatssecretaris Martin van Rijn 435 miljoen euro uitgetrokken. Maar hoe meet je kwaliteit van verpleeghuiszorg? Het kwaliteitskader verpleeghuiszorg moet hierbij helpen. Hiermee zijn zorgaanbieders verplicht om kwaliteitsinformatie over het functioneren van hun instelling aan te leveren. Het kwaliteitskader bevat geen harde bezettingsnorm. In het kader staat dat er voldoende personeel moet zijn met de juiste kennis en kunde. Dat zou, afhankelijk ook van de zorgbehoefte, een op acht maar ook twee op acht bewoners kunnen zijn. De basis van de kwaliteitsstandaard is het leveren van maatwerk en van elkaar leren.

Kwaliteit meten in de ggz

Het gebruik van Routine Outcome Measurement-vragenlijsten (ROM) biedt behandelaren en patiënten informatie over de effectiviteit van behandeling.

Zorginstituut Nederland

Het Zorginstituut stelt standaarden vast voor de kwaliteit van zorg. Jan Kremer is voorzitter van de Kwaliteitsraad van het Zorginstituut. Op de meerjarenagenda zet het instituut een overzicht van kwaliteitsstandaarden, informatiestandaarden en meetinstrumenten die voorrang hebben. Dit zijn zorgvormen en aandoeningen waarmee veel mensen te maken hebben, of onderwerpen die zorgprofessionals zelf urgent vinden. In eerste instantie moeten zorgpartijen zelf door goed samen te werken een kwaliteitsstandaard ontwikkelen. Lukt dat niet, dan kan het Zorginstituut zijn doorzettingsmacht gebruiken en zelf de standaard vaststellen. Dat gebeurde bij de zorgstandaard geboortezorg waar het overleg over de zorgstandaard na twee en een half jaar onderhandelen, klapte. Het Zorginstituut zette ook door bij de zorgstandaard intensive care en bij het kwaliteitskader verpleeghuiszorg.

Uitgelicht congres

Zorg & Vastgoed congres 2025

Masterclass NieuweZorg

Advanced Program Zorgmanagement

Nyenrode Business Universiteit

Collegereeks Management in de zorg

Nyenrode Business Universiteit