Eerstelijnszorg
ABF Research: ‘Miljoenen behandelingen onmogelijk door personeelstekort’
Het personeelstekort heeft binnen tien jaar een desastreus effect op de zorg aan patiënten, heeft ABF Research berekend. In 2034 kan 15 procent van de zorgvraag niet meer worden geleverd: 15 miljoen patiëntencontacten met huisartsen kunnen dat jaar niet plaatsvinden en 3,7 miljoen ggz-consulten gaan dan niet door.
Poll | Regels voor nieuwe kleinschalige woonzorgcentra zijn hard nodig
Grote, commerciële aanbieders van kleinschalige woonzorgcentra kunnen nu zonder veel gedoe nieuwe verpleeghuizen light bouwen. Onderzoekers toonden aan dat deze aanbieders gebruikmaken van onduidelijkheid over de eigen identiteit bij de gemeente om zo maximale winstoptimalisatie te behalen. Zijn er meer regels nodig?
Opinie | Hoe dan ook huisarts: het zzp-feest raakt een keer ten einde
Het afgelopen decennium was een feest voor zzp'ers in de huisartsenzorg. Doktersassistenten, praktijkondersteuners en huisartsen zelf gingen en masse als zelfstandige zonder personeel aan de slag. Hun aandeel steeg tussen 2013 en 2022 met maar liefst 200 procent. Vorig jaar werkte bijna een kwart van alle medewerkers in huisartsenpraktijken en gezondheidscentra als zzp'er.
Commerciële verpleeghuis-aanbieder speelt met verschillende identiteiten bij gemeente
Commerciële aanbieders van kleinschalige woonzorgcentra maken strategisch gebruik van de veranderingen door het langer thuis beleid van de overheid. Ze spelen bij de gemeente in op de bestaande onduidelijkheid over hun eigen identiteit. Dit is volgens onderzoekers een welbewuste strategie om winstoptimalisatie te behalen.
Missie van Peter Langenbach: wachttijden binnen treeknormen
Zorgverzekeraar Zilveren Kruis zet alles op alles om de wachttijden bij de ziekenhuizen, ggz en huisartsen weer binnen de Treeknormen te krijgen. “Dat is wat we met elkaar ooit hebben afgesproken”, zegt Peter Langenbach, directeur Zorginkoop. “Het is onze missie om dat voor elkaar te krijgen. We voelen het als een opdracht voor onze verzekerden.”
‘Geef elk ziekenhuis een beschikbaarheidsbijdrage’
De afname van het ziekenhuisaanbod van acute verloskunde de afgelopen tien jaar, knaagt aan de gemoedsrust van zwangeren. Volgens gezondheidseconoom Arne Bouma zijn we doorgeslagen in efficiency en is de rek uit het systeem.
Integrale geboortezorg: ideaal, maar nog altijd marginaal
Integrale bekostiging lijkt op papier dé oplossing voor passende geboortezorg. Toch zijn de reacties sinds de invoering, onder meer in een RIVM-rapport, lauw. Dit is deel drie van een serie over de kwaliteit van geboortezorg in Nederland.
Rechter: NZa moet strenger zijn tegen Zilveren Kruis
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) vindt dat de NZa strenger optreden tegen het zorginkoopbeleid van Zilveren Kruis. “Huisartsen kunnen wel degelijk een vuist maken tegen zorgverzekeraars en de NZa”, zegt Christof Zwart, voorzitter van de Bevlogen Huisartsen.
Innovatie in de huisartsenzorgen is keihard nodig, maar is moeilijk tot stand te brengen. Personele schaarste, hoge werkdruk en problemen met de huisvesting zijn daar oorzaken van. Dat komt naar voren in deel 5 van de podcastreeks De Nulpraktijk.
‘Schaf collegegeld zorgstudenten af’, en andere oplossingen voor krappe arbeidsmarkt
Afschaffing van het collegegeld voor studenten die een opleiding in een essentieel beroep volgen, is een prima middel om het tekort aan zorgpersoneel te verminderen. Het kabinet-Schoof moet een ‘nationale strategie’ schrijven die het aantrekkelijker moet maken om een studie te doen voor een essentieel beroep in de sectoren zorg, onderwijs, veiligheid en techniek.