Eerstelijnszorg
Missie van Peter Langenbach: wachttijden binnen treeknormen
Zorgverzekeraar Zilveren Kruis zet alles op alles om de wachttijden bij de ziekenhuizen, ggz en huisartsen weer binnen de Treeknormen te krijgen. “Dat is wat we met elkaar ooit hebben afgesproken”, zegt Peter Langenbach, directeur Zorginkoop. “Het is onze missie om dat voor elkaar te krijgen. We voelen het als een opdracht voor onze verzekerden.”
‘Geef elk ziekenhuis een beschikbaarheidsbijdrage’
De afname van het ziekenhuisaanbod van acute verloskunde de afgelopen tien jaar, knaagt aan de gemoedsrust van zwangeren. Volgens gezondheidseconoom Arne Bouma zijn we doorgeslagen in efficiency en is de rek uit het systeem.
Integrale geboortezorg: ideaal, maar nog altijd marginaal
Integrale bekostiging lijkt op papier dé oplossing voor passende geboortezorg. Toch zijn de reacties sinds de invoering, onder meer in een RIVM-rapport, lauw. Dit is deel drie van een serie over de kwaliteit van geboortezorg in Nederland.
Rechter: NZa moet strenger zijn tegen Zilveren Kruis
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) vindt dat de NZa strenger optreden tegen het zorginkoopbeleid van Zilveren Kruis. “Huisartsen kunnen wel degelijk een vuist maken tegen zorgverzekeraars en de NZa”, zegt Christof Zwart, voorzitter van de Bevlogen Huisartsen.
Innovatie in de huisartsenzorgen is keihard nodig, maar is moeilijk tot stand te brengen. Personele schaarste, hoge werkdruk en problemen met de huisvesting zijn daar oorzaken van. Dat komt naar voren in deel 5 van de podcastreeks De Nulpraktijk.
‘Schaf collegegeld zorgstudenten af’, en andere oplossingen voor krappe arbeidsmarkt
Afschaffing van het collegegeld voor studenten die een opleiding in een essentieel beroep volgen, is een prima middel om het tekort aan zorgpersoneel te verminderen. Het kabinet-Schoof moet een ‘nationale strategie’ schrijven die het aantrekkelijker moet maken om een studie te doen voor een essentieel beroep in de sectoren zorg, onderwijs, veiligheid en techniek.
De juiste ondersteuning op de juiste plaats: zelfzorgacademie start landelijke implementatie
Meer eigen regie, minder thuiszorg en ligdagen in het ziekenhuis. De Academie Patiënt en Mantelzorger van Maastricht UMC+ luidde het startschot voor een landelijke beweging. Inmiddels werken tien IZA-regio’s met de zelfzorgacademie van Stichting KOMPAZ.
Regionale cöordinatie: hoe MooiMaasvallei het gouden ei vond
De professional in de regio MooiMaasvallei hoeft niet meer zelf te zoeken naar een plekje voor de patiënt. Daar hebben ze nu het regionale coördinatiecentrum voor.
Verzekeraars: brede inkoop trajectbekostiging alleen mogelijk bij doorontwikkeling
De nieuwe prestatie trajectfinanciering is onvoldoende afgebakend. Dat bemoeilijkt de inkoop en leidt tot onvoldoende grip. Dat stellen Coöperatie VGZ, CZ, Menzis en Zilveren Kruis. Daarom beperken de verzekeraars zich voorlopig alleen tot MESO-zorg.
Groningen borgt Welzijn op Recept voor dertig jaar
Groningse huisartsen, welzijnsorganisaties, gemeenten en zorgverzekeraar Menzis hebben een regio-aanpak voor Welzijn op Recept ontwikkeld. Hiermee streeft de coalitie naar minder medicalisering en verwijzingen naar geïndiceerde zorg en meer gezondheid en welzijn. Groningen is de eerste provincie die deze afspraken heeft vastgelegd en dertig jaar financiering ontvangt.