Eerstelijnszorg

Eerstelijnszorg
Jet Bussemaker

Jet Bussemaker over ‘haar’ zorgproject in Haagse wijken: ‘Dit werkt’

Kwetsbare mensen helpen doe je vooral samen met betrokken partijen in de wijk. “Gemeenten kunnen het niet alleen, zorgverzekeraars en zorgaanbieders ook niet. Dus we hebben ruimere kaders van boven nodig om het in de wijken te doen”, zegt Jet Bussemaker, voorzitter van Gezond en Gelukkig Den Haag.
Financiën

Failliet Co-Med kost verzekeraars ten minste nog 1,1 miljoen extra

Zorgverzekeraars zijn ten minste nog eens 1,1 miljoen euro kwijt aan het faillissement van Co-Med. Het gaat om een compensatie aan de curatoren voor de tijd en kosten die zij kwijt zijn aan het in stand houden van de praktijken totdat een praktijk is overgedragen.
Eerstelijnszorg

‘Trajectbekostiging vraagt schotoverstijgende inkoop’

Dankzij een nieuwe betaaltitel kunnen specialisten ouderengeneeskunde tijdelijk de regie van de huisarts overnemen. Contractering geldt echter alleen voor de vier MESO-praktijken en kent een ingewikkelde verrassing. Waar de experimentbekostiging een volgbeleid kende, valt die voor de structurele betaaltitel weg.
Duurzaamheid
Foto: OLVG

Groener en goedkoper: vijf ideeën voor circulaire zorg

De zorg gooit jaarlijks 300 miljoen kilo afval weg. Steeds meer zorgaanbieders en leveranciers laten zien dat het anders kan. In deze aflevering van Groene rakkers vijf circulaire voorbeelden.
Eerstelijnszorg
Sophie Brühl, oprichter van Buurtdokters.

Opinie: Minder administratielast? Maak de AGB-code van huisartsen overdraagbaar

Kan Fleur Agema haar belofte om de administratielast te halveren voor 2030 waarmaken? Sophie Brühl, huisarts en medeoprichter van Buurtdokers, vraagt het zich af. "Ik hoop van harte dat mevrouw Agema haar doelstelling behaalt. Daarom adviseer ik haar bij laaghangende fruit te beginnen." De AGB-code staat bovenaan de lijst.
Eerstelijnszorg

Huisdokter 2.0: ‘Een klein vast team waar de patiënt altijd terecht kan’

Bij de moderne huisartsenpraktijk zijn naast de huisarts tal van andere zorgverleners betrokken. Samenwerking is essentieel. Maar eigenlijk hoorde samenwerking in de wijk er voor de huisarts altijd al bij. Dat blijkt wel uit het boek ‘Huisdokteren in Osdorp sinds 1959. Samen werkt ‘t’.
Op de foto: Marc van Ooijen, bestuursvoorzitter van De Zorggroep

Marc van Ooijen: ‘Toekomstbestendige ouderenzorg vergt meer dan zorg leveren’

Een versterkte eerste lijn, alternatieve woonvormen, zorgzame wijken en focus op positieve gezondheid. Met die pijlers koerst De Zorggroep op nul extra verpleeghuisplekken in 2040. “Transformeren vraagt zorgzame gemeenschappen ontwikkelen en ondersteunen”, vertelt bestuursvoorzitter Marc van Ooijen.
Duurzaamheid
Op de foto: Ilyes Machkor

‘Duurzaamheid vraagt een regionale aanpak’

Tijdens de geboorte van zijn zoontje werd Ilyes Machkor (31) geconfronteerd met de enorme afvalberg in het Dijklander Ziekenhuis. Het vormde voor hem het startschot om zich in te zetten voor een groene zorgsector. Eerst in het ziekenhuis, nu bij Zilveren Kruis. “Ik wil systemische obstakels opruimen.”
Tech

Opinie: Gemeenten, investeer in preventieve mentale zorg en verlaag de druk op huisartsen en ggz

Volgens Thijs van Kempen, directeur van e-healthplatform voor mentale zorg Evie, moeten we als maatschappij leren om eerst zelf aan de slag te gaan met mentale problemen vóórdat we naar de huisarts gaan. Maar dat begint bij de gemeenten, die moeten faciliteren en meer moeten investeren in preventie.  
Personeel

ABN Amro: ‘Handhaving zzp-wet groot risico voor de zorg’

De impact van de handhaving van de zzp-wetgeving in januari is vooral voor de zorg “een groot risico”. Met name door het zeer hoge percentage schijnzelfstandigen, maar ook omdat veel medewerkers in de zorg zzp’er zijn: 170.000.

Uitgelicht congres

Masterclass Toezichthouders in de zorg van nu

Villa Heidebad

Masterclass Leidinggeven aan generaties op de nieuwe werkvloer

Van der Valk

Congres Duurzame en circulaire zorg 2025

Kas

Masterclass de Dokter en de Dood