Preventie

Passende zorg

Groningen borgt Welzijn op Recept voor dertig jaar

Groningse huisartsen, welzijnsorganisaties, gemeenten en zorgverzekeraar Menzis hebben een regio-aanpak voor Welzijn op Recept ontwikkeld. Hiermee streeft de coalitie naar minder medicalisering en verwijzingen naar geïndiceerde zorg en meer gezondheid en welzijn. Groningen is de eerste provincie die deze afspraken heeft vastgelegd en dertig jaar financiering ontvangt.
Sociaal domein
Kinderboerderij De Veenweide alternatieve trajecten jeugd

Kinderboerderij boekt succes met alternatief voor jeugdhulp

Het is geen zorg en ook geen hulpverlening. Met de alternatieve trajecten jeugd biedt Balans kinderboerderij De Veenweide kwetsbare kinderen en tieners net dat beetje ondersteuning waardoor zij geen zware specialistische jeugdhulptrajecten meer in hoeven. Soms is jeugdhulp zelfs helemaal niet meer nodig.
Preventie

Haarlemse farmaceut sleept Zilveren Kruis voor de rechter om vergoeding anti-rookmiddel

Farmaceut Teva Nederland sleept Zilveren Kruis voor de rechter omdat de zorgverzekeraar geen vergoeding wil geven voor haar medicijn om te stoppen met roken . Het bedrijf meent dat de zorgverzekeraar niet het recht heeft om een preferentiebeleid te voeren voor het middel.
Leiderschap

Joke Boonstra (Erasmus MC): ‘Dit is mijn ongemak in de boardroom’

“De grote transities, de onzekerheid en spanningen in de maatschappij, vragen een heel andere type bestuurder dan tien jaar geleden”, zegt vice-bestuursvoorzitter Joke Boonstra van Erasmus MC. “We hebben als bestuurder niet op alle vragen een antwoord. Heel ongemakkelijk. Ik heb moeten leren te zeggen: ik weet het ook niet precies.”
Personeel
Jeroen van den Oever, Fundis

Van den Oever waarschuwt: aantal zorgmedewerkers dat met pensioen gaat wordt onderschat

De personeelstekorten worden nog groter dan we denken, denkt scheidend ActiZ-bestuurslid Jeroen van den Oever. Dat komt doordat de populatie oudere medewerkers die binnenkort met pensioen gaan, binnen de werkende groep zorgmedewerkers, abnormaal groot is. 
Sociaal domein

Beleid houdt nog steeds geen rekening met sociale klassen

Er is te weinig aandacht voor inspraak van mensen in kwetsbare situaties bij gemeenten, zorgverzekeraars en zorg- en welzijnspartijen. Het beleid sluit daardoor niet altijd aan op de inwoners. Dat concludeert landelijk expertisecentrum Pharos aan de hand van gesprekken die de organisatie voert met gemeenten en IZA-regio’s.
Sociaal domein
Jet Bussemaker Foto Paul Tolenaar

Bussemaker wil gemeenten weer bij het IZA: ‘Stap over grenzen heen’

Jet Bussemaker vindt het jammer dat VNG de gesprekken over de voortzetting en uitbreiding van het IZA vorige maand heeft stopgezet. “Laat gemeenten niet alleen over geld praten”, aldus de voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving en LUMC-hoogleraar. "Het probleem is echt meer dan alleen geld."
Eerstelijnszorg
Jet Bussemaker

Jet Bussemaker over ‘haar’ zorgproject in Haagse wijken: ‘Dit werkt’

Kwetsbare mensen helpen doe je vooral samen met betrokken partijen in de wijk. “Gemeenten kunnen het niet alleen, zorgverzekeraars en zorgaanbieders ook niet. Dus we hebben ruimere kaders van boven nodig om het in de wijken te doen”, zegt Jet Bussemaker, voorzitter van Gezond en Gelukkig Den Haag.
Preventie
Andre Rouvoet

‘Publieke gezondheid is geen rustig bezit, het vergt voortdurend onderhoud’

Voor André Rouvoet was 2024 een kanteljaar. In de reeks 'Het jaar van ...' blikt de voorzitter van GGD GHOR Nederland terug én vooruit. De geplande bezuiniging van 300 miljoen euro hangt nog als het zwaard van Damocles boven het hoofd van de publieke gezondheid. 
Tech

Opinie: Zorgbestuurder, omarm artificial intelligence in strijd tegen borstkanker

Een derde van de vrouwen met borstkanker heeft dicht borstklierweefsel, wat vroegtijdige detectie lastiger kan maken. Implementatie van atificial intelligence kan helpen de kanker tijdig te detecteren, ook bij deze groep vrouwen. Dat stellen emeritus-hoogleraar radiologie Nico Karssemeijer en CEO van ScreenPoint Medical Pieter Kroese.

Over preventie

Waarom preventie?

Preventie van ziekte wordt steeds belangrijker. Het aantal mensen met een chronische ziekte groeit zo hard, dat de gezondheidszorg onbetaalbaar wordt. Het RIVM voorziet een stijging van 5,3 miljoen chronisch zieken in 2011 naar 7 miljoen in 2030. In de helft van de gevallen is de chronische ziekte gerelateerd aan een ongezonde leefstijl. Er valt dus veel gezondheidswinst te boeken door mensen aan te zetten tot een gezondere manier van leven. Meer bewegen, gezond eten. De technologische ontwikkelingen maken het mogelijk dat mensen veel meer zelf de regie gaan voeren over hun gezondheid. Er komen steeds meer apps en apparaten op de markt waarmee mensen in de thuissituatie relevante waardes zelf kunnen volgen, gezonder kunnen leven en zo preventie in eigen hand nemen.

Lees meer

Zorgstelsel stimuleert preventie niet

Toch komt het preventiebeleid maar moeilijk van de grond. In ons zorgstelsel ontbreekt een regisseur voor preventie. Het Nederlandse zorgstelsel is ingesteld op ziekte. Zodra mensen ziek worden, is duidelijk wie waarvoor verantwoordelijk is. Zorgverleners krijgen betaald voor het behandelen van zieke mensen. Als artsen of andere hulpverleners door een goed gesprek voorkomen dat er zorg wordt geleverd, dan krijgen ze daar niet voor betaald. Met andere woorden, het stelsel prikkelt niet tot de inzet op preventie.

Initiatieven voor preventie

Desondanks zijn er wel veel initiatieven op het gebied van preventie. Ziekenhuizen willen verantwoordelijkheid nemen voor de gezondheid van de bevolking in hun werkgebied. Specialisten gaan de wijk in en geven voorlichting aan huisartsen en andere zorgverleners in de eerstelijnszorg. Wijkverpleegkundigen proberen mensen aan te zetten tot gezonder gedrag. Zorgverzekeraars en zorgaanbieders experimenteren met populatiebekostiging, waarbij ze verantwoordelijkheid nemen voor gezondheid van de bevolking in een gebied. Gemeenten richten zich op risicogroepen, zoals jeugdigen met een risico op overgewicht, mensen met een verhoogd risico op diabetes, vroegsignalering van overbelasting bij mantelzorgers van thuiswonende ouderen met dementie. Knelpunt bij dit soort initiatieven is dat de baten van deze investeringen door gemeenten terechtkomen bij zorgverzekeraars. Het lijkt dan ook redelijk dat zij mee betalen aan preventie. Samenwerking tussen zorgverzekeraars en gemeenten staat echter nog in de kinderschoenen.