Preventie

Eerstelijnszorg
Jet Bussemaker

Jet Bussemaker over ‘haar’ zorgproject in Haagse wijken: ‘Dit werkt’

Kwetsbare mensen helpen doe je vooral samen met betrokken partijen in de wijk. “Gemeenten kunnen het niet alleen, zorgverzekeraars en zorgaanbieders ook niet. Dus we hebben ruimere kaders van boven nodig om het in de wijken te doen”, zegt Jet Bussemaker, voorzitter van Gezond en Gelukkig Den Haag.
Preventie
Andre Rouvoet

‘Publieke gezondheid is geen rustig bezit, het vergt voortdurend onderhoud’

Voor André Rouvoet was 2024 een kanteljaar. In de reeks 'Het jaar van ...' blikt de voorzitter van GGD GHOR Nederland terug én vooruit. De geplande bezuiniging van 300 miljoen euro hangt nog als het zwaard van Damocles boven het hoofd van de publieke gezondheid. 
Tech

Opinie: Zorgbestuurder, omarm artificial intelligence in strijd tegen borstkanker

Een derde van de vrouwen met borstkanker heeft dicht borstklierweefsel, wat vroegtijdige detectie lastiger kan maken. Implementatie van atificial intelligence kan helpen de kanker tijdig te detecteren, ook bij deze groep vrouwen. Dat stellen emeritus-hoogleraar radiologie Nico Karssemeijer en CEO van ScreenPoint Medical Pieter Kroese.
Duurzaamheid
Iris Driessen en Walter Kien, IG&H

Opinie: Duurzaamheid delft onderspit in het IZA

Beleidsbepalers voegden pas op het allerlaatst duurzaamheid toe aan het Integraal Zorgakkoord (IZA). Nu veel transformatieplannen gereed zijn, blijkt dan ook dat duurzaamheid daarin slechts een marginale rol speelt.
Kwaliteit
Discussie

Poll-uitslag: Dit is waarover het moet gaan in 2025

Niet praten en schrijven, maar “echt gaan doen en borgen dat we dat blijven doen”, aldus een ziekenhuis-ceo
Passende zorg

Dit staat de zorg te wachten in het nieuwe jaar

Het jaar 2024 eindigde voor de zorg met een cliffhanger. Komt er een nieuw en uitgebreid Integraal Zorgakkoord of niet? In dit artikel blikken we vooruit op de mogelijke uitkomst en andere ontwikkelingen die de zorg kan verwachten in 2025.
Preventie
Pieter Hilhorst, RVS

RVS-lid Pieter Hilhorst: ‘Benut expertise supermarkt voor stimuleren gezonde voeding’

Overheidsbeleid tegen overgewicht sorteert onvoldoende effect. De Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving wil dat de ‘gezonde supermarkt’ financieel beloond wordt. “Supermarkten kunnen een spilfunctie hebben in het stimuleren van de gezonde keuze.”
Preventie
Martijn Kers, VGZ-directeur zorgbeleid & innovatie (links) en Marcel Geurts, een van de initiatiefnemers van GelijkGezond (rechts).

Zorgverzekeraars vinden geld voor verkleinen gezondheidskloof

Met IZA-gelden en startkapitaal van sociale investeerders kan de stichting GelijkGezond in 2025 in vier gemeenten de gezondheidsverschillen verkleinen. “De IZA-transformatiemiddelen zijn belangrijk voor de opstart. Ze zijn eigenlijk een startmotor om de structurele financiering aan de praat te krijgen.”
Passende zorg
Daktuin Pennemes

Vijf ideeën voor een gezonde werk- en leefomgeving

Van dagbesteding en behandeling in de buitenlucht tot kippen in het verpleeghuis en een oefentuin voor fysiotherapie. Een healing environment leidt tot gelukkige medewerkers en zorgvragers. In deze aflevering van Groene rakkers deelt Zorgvisie vijf goede voorbeelden uit de cure en care.
Passende zorg

MooiMaasvallei is de eerste regio die IZA-geld krijgt voor zorg en sociaal domein

Het transitieplan van de regio MooiMaasvallei heeft op 26 november 2024 definitief groen licht gekregen. De netwerkorganisatie mag 64 miljoen euro IZA-geld verwachten voor de komende drie jaar.

Over preventie

Waarom preventie?

Preventie van ziekte wordt steeds belangrijker. Het aantal mensen met een chronische ziekte groeit zo hard, dat de gezondheidszorg onbetaalbaar wordt. Het RIVM voorziet een stijging van 5,3 miljoen chronisch zieken in 2011 naar 7 miljoen in 2030. In de helft van de gevallen is de chronische ziekte gerelateerd aan een ongezonde leefstijl. Er valt dus veel gezondheidswinst te boeken door mensen aan te zetten tot een gezondere manier van leven. Meer bewegen, gezond eten. De technologische ontwikkelingen maken het mogelijk dat mensen veel meer zelf de regie gaan voeren over hun gezondheid. Er komen steeds meer apps en apparaten op de markt waarmee mensen in de thuissituatie relevante waardes zelf kunnen volgen, gezonder kunnen leven en zo preventie in eigen hand nemen.

Lees meer

Zorgstelsel stimuleert preventie niet

Toch komt het preventiebeleid maar moeilijk van de grond. In ons zorgstelsel ontbreekt een regisseur voor preventie. Het Nederlandse zorgstelsel is ingesteld op ziekte. Zodra mensen ziek worden, is duidelijk wie waarvoor verantwoordelijk is. Zorgverleners krijgen betaald voor het behandelen van zieke mensen. Als artsen of andere hulpverleners door een goed gesprek voorkomen dat er zorg wordt geleverd, dan krijgen ze daar niet voor betaald. Met andere woorden, het stelsel prikkelt niet tot de inzet op preventie.

Initiatieven voor preventie

Desondanks zijn er wel veel initiatieven op het gebied van preventie. Ziekenhuizen willen verantwoordelijkheid nemen voor de gezondheid van de bevolking in hun werkgebied. Specialisten gaan de wijk in en geven voorlichting aan huisartsen en andere zorgverleners in de eerstelijnszorg. Wijkverpleegkundigen proberen mensen aan te zetten tot gezonder gedrag. Zorgverzekeraars en zorgaanbieders experimenteren met populatiebekostiging, waarbij ze verantwoordelijkheid nemen voor gezondheid van de bevolking in een gebied. Gemeenten richten zich op risicogroepen, zoals jeugdigen met een risico op overgewicht, mensen met een verhoogd risico op diabetes, vroegsignalering van overbelasting bij mantelzorgers van thuiswonende ouderen met dementie. Knelpunt bij dit soort initiatieven is dat de baten van deze investeringen door gemeenten terechtkomen bij zorgverzekeraars. Het lijkt dan ook redelijk dat zij mee betalen aan preventie. Samenwerking tussen zorgverzekeraars en gemeenten staat echter nog in de kinderschoenen.