Preventie

Preventie
Jochen Mireau

Jochen Mierau: ‘Ongezond voedsel ondermijnt verdienmodel bv Nederland’

Politiek Den Haag geeft ruim baan aan producenten van ongezond voedsel, die daarmee het verdienmodel van de BV Nederland ondermijnen, stelt hoogleraar Jochen Mierau in zijn oratie op 4 april. “Wettelijk verankerde gezondheidsdoelen geven een minister doorzettingsmacht.”
Preventie
Pim Valentijn

Opinie | Gezondheidswinst als KPI: het nieuwe normaal?

Méér gezondheid voor minder geld. Te mooi om waar te zijn? Niet per se. Maar dan moeten we wél ophouden met gezondheid te behandelen als bijvangst van een medische handelingen, betoogt Pim Valentijn.
Leiderschap

Zilveren Kruis: ‘Ziekenhuizen en ggz traag met transformeren’

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis vindt dat ziekenhuizen en de ggz traag acteren op het arbeidsmarkttekort en het opstellen van een onderscheidend zorgprofiel. Daarom heeft de zorgverzekeraar besloten zorginstellingen die dat wel doen te belonen met een meerjarencontract.
Personeel

Jelle Boonstra: ‘Waarom niet één cao voor de hele zorg?’

Een verpleegkundige in de ene cao verdient vaak minder dan in de andere, merkt RegioPlus-directeur Jelle Boonstra op. Waarom kan een verpleegkundige niet hetzelfde verdienen, onafhankelijk van waar diegene werkt?
Duurzaamheid
Leefstijlgeneeskunde verdient een prominente plek in onderzoek en beleid

Vijf vragen over de toolkit duurzame voeding

Tijdens de Nationale Week zonder Vlees en Zuivel tonen verschillende zorgorganisaties dat een plantaardig dieet lekker, gezond en duurzaam is. Toch worstelen veel instellingen met de eiwittransitie. Manon van den Berg van de toolkit ‘Duurzame voeding in de zorg’ geeft enkele tips.
Ziekenhuiszorg

Helen Mertens: ‘Er waait een nieuwe wind door de umc’s’

Na ruim twintig jaar samenwerking komen de universitair medische centra (umc’s) voor het eerst met een gezamenlijke strategie. De omslag van een traditioneel zorgstelsel naar een gezondheidsstelsel staat daarin centraal. “Als collectief vormen we voortaan één afzender”, aldus NFU-voorzitter Helen Mertens.
Passende zorg
samenwerking in regio MooiMaasvallei

Regionale cöordinatie: hoe MooiMaasvallei het gouden ei vond

De professional in de regio MooiMaasvallei hoeft niet meer zelf te zoeken naar een plekje voor de patiënt. Daar hebben ze nu het regionale coördinatiecentrum voor.
Passende zorg

Groningen borgt Welzijn op Recept voor dertig jaar

Groningse huisartsen, welzijnsorganisaties, gemeenten en zorgverzekeraar Menzis hebben een regio-aanpak voor Welzijn op Recept ontwikkeld. Hiermee streeft de coalitie naar minder medicalisering en verwijzingen naar geïndiceerde zorg en meer gezondheid en welzijn. Groningen is de eerste provincie die deze afspraken heeft vastgelegd en dertig jaar financiering ontvangt.
Sociaal domein
Kinderboerderij De Veenweide alternatieve trajecten jeugd

Kinderboerderij boekt succes met alternatief voor jeugdhulp

Het is geen zorg en ook geen hulpverlening. Met de alternatieve trajecten jeugd biedt Balans kinderboerderij De Veenweide kwetsbare kinderen en tieners net dat beetje ondersteuning waardoor zij geen zware specialistische jeugdhulptrajecten meer in hoeven. Soms is jeugdhulp zelfs helemaal niet meer nodig.
Preventie

Haarlemse farmaceut sleept Zilveren Kruis voor de rechter om vergoeding anti-rookmiddel

Farmaceut Teva Nederland sleept Zilveren Kruis voor de rechter omdat de zorgverzekeraar geen vergoeding wil geven voor haar medicijn om te stoppen met roken . Het bedrijf meent dat de zorgverzekeraar niet het recht heeft om een preferentiebeleid te voeren voor het middel.

Over preventie

Waarom preventie?

Preventie van ziekte wordt steeds belangrijker. Het aantal mensen met een chronische ziekte groeit zo hard, dat de gezondheidszorg onbetaalbaar wordt. Het RIVM voorziet een stijging van 5,3 miljoen chronisch zieken in 2011 naar 7 miljoen in 2030. In de helft van de gevallen is de chronische ziekte gerelateerd aan een ongezonde leefstijl. Er valt dus veel gezondheidswinst te boeken door mensen aan te zetten tot een gezondere manier van leven. Meer bewegen, gezond eten. De technologische ontwikkelingen maken het mogelijk dat mensen veel meer zelf de regie gaan voeren over hun gezondheid. Er komen steeds meer apps en apparaten op de markt waarmee mensen in de thuissituatie relevante waardes zelf kunnen volgen, gezonder kunnen leven en zo preventie in eigen hand nemen.

Lees meer

Zorgstelsel stimuleert preventie niet

Toch komt het preventiebeleid maar moeilijk van de grond. In ons zorgstelsel ontbreekt een regisseur voor preventie. Het Nederlandse zorgstelsel is ingesteld op ziekte. Zodra mensen ziek worden, is duidelijk wie waarvoor verantwoordelijk is. Zorgverleners krijgen betaald voor het behandelen van zieke mensen. Als artsen of andere hulpverleners door een goed gesprek voorkomen dat er zorg wordt geleverd, dan krijgen ze daar niet voor betaald. Met andere woorden, het stelsel prikkelt niet tot de inzet op preventie.

Initiatieven voor preventie

Desondanks zijn er wel veel initiatieven op het gebied van preventie. Ziekenhuizen willen verantwoordelijkheid nemen voor de gezondheid van de bevolking in hun werkgebied. Specialisten gaan de wijk in en geven voorlichting aan huisartsen en andere zorgverleners in de eerstelijnszorg. Wijkverpleegkundigen proberen mensen aan te zetten tot gezonder gedrag. Zorgverzekeraars en zorgaanbieders experimenteren met populatiebekostiging, waarbij ze verantwoordelijkheid nemen voor gezondheid van de bevolking in een gebied. Gemeenten richten zich op risicogroepen, zoals jeugdigen met een risico op overgewicht, mensen met een verhoogd risico op diabetes, vroegsignalering van overbelasting bij mantelzorgers van thuiswonende ouderen met dementie. Knelpunt bij dit soort initiatieven is dat de baten van deze investeringen door gemeenten terechtkomen bij zorgverzekeraars. Het lijkt dan ook redelijk dat zij mee betalen aan preventie. Samenwerking tussen zorgverzekeraars en gemeenten staat echter nog in de kinderschoenen.