Sociaal domein
Groningen borgt Welzijn op Recept voor dertig jaar
Groningse huisartsen, welzijnsorganisaties, gemeenten en zorgverzekeraar Menzis hebben een regio-aanpak voor Welzijn op Recept ontwikkeld. Hiermee streeft de coalitie naar minder medicalisering en verwijzingen naar geïndiceerde zorg en meer gezondheid en welzijn. Groningen is de eerste provincie die deze afspraken heeft vastgelegd en dertig jaar financiering ontvangt.
‘Bij falen jeugdzorg moet VWS kunnen ingrijpen’
“Op een aantal punten kan VWS echt meer stelling nemen en meer regie tonen dan zij nu tonen”, vertelt Pluryn-bestuurder Mirjam Van den Nieuwenhuijzen
‘Het is tijd om oude hiërarchische patronen te doorbreken’
Organisaties met een shared governance model verbeteren niet alleen de zorg, maar zijn ook aantrekkelijkere werkgevers. Dat blijkt uit het nieuwe zeggenschapsmonitor. Annamarike Seller, programmaleider van het Landelijk Actieplan Zeggenschap (LAZ), vertelt over de belangrijkste knoppen om aan te draaien.
‘Jeugdzorgbudget kan niet nog een keer verdubbelen’
Ook jeugdzorgaanbieders hebben een verantwoordelijkheid om te besparen, vindt jeugdzorgbestuurder Bas Timman. Maar hij benadrukt ook dat het tijd kost om erachter te komen hoe groot die besparing is.
Kinderboerderij boekt succes met alternatief voor jeugdhulp
Het is geen zorg en ook geen hulpverlening. Met de alternatieve trajecten jeugd biedt Balans kinderboerderij De Veenweide kwetsbare kinderen en tieners net dat beetje ondersteuning waardoor zij geen zware specialistische jeugdhulptrajecten meer in hoeven. Soms is jeugdhulp zelfs helemaal niet meer nodig.
‘Transitiefalen belemmert samenwerking in de regio’
Zo’n 70 procent van de pogingen tot domeinoverstijgende samenwerking in de regio faalt. Door de schotten tussen de zorgsectoren gaat veel tijd, geld en energie verloren. Op het Skipr-congres ‘Samenwerken in de regio’ op 6 februari blijkt dat sleutelen aan het zorgstelsel onvermijdelijk is om domeinoverstijgende samenwerking echt te laten vliegen.
Jeugdzorgbestuurder kijkt reikhalzend uit naar wet; hervorming gaat te traag
Nog geen maand na een wetsvoorstel om gemeenten beter samen te laten werken met jeugdzorgbeleid stapte Lelystad uit het lokale samenwerkingsverband in Flevoland. Triade-Vitree-bestuurder Louise Voorhorst zag het gebeuren en hoopt dat er snel in de geest van de wet gehandeld wordt.
Jeugdzorgbestuurder: erken de rol van sleutelaanbieders
“We zorgen voor een uitgebreid kennisnetwerk", vertelt Entrea Lindenhout-bestuurder Marjan Boertjes. "Maar we moeten het doen met dezelfde inkomsten."
Van Ark: Financiën domineren elk gesprek over jeugdzorg
Het gesprek over kwaliteit in de jeugdzorg verdwijnt te veel naar de achtergrond, ziet Tamara van Ark, voorzitter van de Deskundigencommissie. De commissie deed onderzoek naar de hervormingsplannen in de jeugdzorg. “Wat mij opviel was dat elk gesprek gedomineerd werd door financiële beheersbaarheid.”
Beleid houdt nog steeds geen rekening met sociale klassen
Er is te weinig aandacht voor inspraak van mensen in kwetsbare situaties bij gemeenten, zorgverzekeraars en zorg- en welzijnspartijen. Het beleid sluit daardoor niet altijd aan op de inwoners. Dat concludeert landelijk expertisecentrum Pharos aan de hand van gesprekken die de organisatie voert met gemeenten en IZA-regio’s.
Sociaal domein
Uitgelicht congres
11 november 2025 09:00
Masterclass Capaciteitsplanning in de zorg
Internationale School voor Wijsbegeerte