Sociaal domein
Bussemaker wil gemeenten weer bij het IZA: ‘Stap over grenzen heen’
Jet Bussemaker vindt het jammer dat VNG de gesprekken over de voortzetting en uitbreiding van het IZA vorige maand heeft stopgezet. “Laat gemeenten niet alleen over geld praten”, aldus de voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving en LUMC-hoogleraar. "Het probleem is echt meer dan alleen geld."
Poll-uitslag: Terugdringen gezondheidsverschillen vraagt om minder regels
De meeste lezers zijn het eens met de stelling ‘Gezondheidsverschillen terugdringen doe je niet op rijksniveau, maar in de wijk'. Maar daarbij lijkt wel een gezamenlijke oplossing noodzakelijk. “Met een aantal landelijke kaders op hoofdlijnen valt er dicht bij de bewoners veel meer winst te halen door de verbinding, lokale contacten, samenwerken en 'elkaar in de ogen kijken'", aldus een respondent.
Poll: Gezondheidsverschillen terugdringen doe je niet op rijksniveau, maar in de wijk
Het kabinet wil gezondheidsverschillen terugdringen en heeft daarvoor de beleidsagenda ‘Gezondheid in alle beleidsterreinen’. Een rijksbrede aanpak is misschien wel op het niveau dat dit onderwerp verdient, maar raakt het lokale maatwerk niet uit zicht? Laat weten hoe u er over denkt in de Zorgvisie-poll van deze week.
Jet Bussemaker over ‘haar’ zorgproject in Haagse wijken: ‘Dit werkt’
Kwetsbare mensen helpen doe je vooral samen met betrokken partijen in de wijk. “Gemeenten kunnen het niet alleen, zorgverzekeraars en zorgaanbieders ook niet. Dus we hebben ruimere kaders van boven nodig om het in de wijken te doen”, zegt Jet Bussemaker, voorzitter van Gezond en Gelukkig Den Haag.
Niemand zit te wachten op regionale ‘participatiehubs’ van VWS
Geen enkele regio heeft een visie op de participatie van burgers als het gaat over gezondheid, zorg en ondersteuning. Burgers willen op hun beurt helemaal niet participeren op het regionale niveau. Daar waar burgers al participeren zijn het steeds dezelfde mensen en is het maar de vraag wat er met hun inbreng wordt gedaan.
Dit staat de zorg te wachten in het nieuwe jaar
Het jaar 2024 eindigde voor de zorg met een cliffhanger. Komt er een nieuw en uitgebreid Integraal Zorgakkoord of niet? In dit artikel blikken we vooruit op de mogelijke uitkomst en andere ontwikkelingen die de zorg kan verwachten in 2025.
Huisdokter 2.0: ‘Een klein vast team waar de patiënt altijd terecht kan’
Bij de moderne huisartsenpraktijk zijn naast de huisarts tal van andere zorgverleners betrokken. Samenwerking is essentieel. Maar eigenlijk hoorde samenwerking in de wijk er voor de huisarts altijd al bij. Dat blijkt wel uit het boek ‘Huisdokteren in Osdorp sinds 1959. Samen werkt ‘t’.
Marc van Ooijen: ‘Toekomstbestendige ouderenzorg vergt meer dan zorg leveren’
Een versterkte eerste lijn, alternatieve woonvormen, zorgzame wijken en focus op positieve gezondheid. Met die pijlers koerst De Zorggroep op nul extra verpleeghuisplekken in 2040. “Transformeren vraagt zorgzame gemeenschappen ontwikkelen en ondersteunen”, vertelt bestuursvoorzitter Marc van Ooijen.
De best gelezen opiniestukken van 2024
Van discussies over het eigen risico en bureaucratie tot het gebruik van moderne technologie en de toekomst van zzp'ers in de zorg en van de wijkverpleging; de grote thema's die in 2024 speelden in de zorg komen terug in de best gelezen opiniestukken van Zorgvisie.
Passende zorg, waarom doen we het niet gewoon?
De onderstroom van passende zorg gaat, los van de waan de dag, in de richting van het sociaal domein. Dat bleek bij het afscheidssymposium van oud-voorzitter Zorginstituut Sjaak Wijma op 8 november in Fort Voordorp, waar de zorgtop van bestuurlijk Nederland was verzameld.