Sociaal domein
MooiMaasvallei is de eerste regio die IZA-geld krijgt voor zorg en sociaal domein
Het transitieplan van de regio MooiMaasvallei heeft op 26 november 2024 definitief groen licht gekregen. De netwerkorganisatie mag 64 miljoen euro IZA-geld verwachten voor de komende drie jaar.
Passende zorg, waarom doen we het niet gewoon?
De onderstroom van passende zorg gaat, los van de waan de dag, in de richting van het sociaal domein. Dat bleek bij het afscheidssymposium van oud-voorzitter Zorginstituut Sjaak Wijma op 8 november in Fort Voordorp, waar de zorgtop van bestuurlijk Nederland was verzameld.
RVS-lid Pieter Hilhorst: ‘Benut expertise supermarkt voor stimuleren gezonde voeding’
Overheidsbeleid tegen overgewicht sorteert onvoldoende effect. De Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving wil dat de ‘gezonde supermarkt’ financieel beloond wordt. “Supermarkten kunnen een spilfunctie hebben in het stimuleren van de gezonde keuze.”
Nog veel drempels in toegang tot zorg voor ongedocumenteerden
Er zijn veel belemmeringen in de toegang tot zorg voor ongedocumenteerden, terwijl deze groep wel recht heeft op alle medisch noodzakelijke zorg. “Het is een misverstand dat het alleen gaat om acute medische zorg”, zegt Maria van den Muijsenbergh, voorzitter van de Nederlandse Straatdokters Groep. “Het is de plicht van zorgprofessionals om alle zorg te verlenen die ze ook aan andere, verzekerde, patiënten in vergelijkbare omstandigheden zouden leveren.”
Poll-uitslag: Lezers zien geen kans voor IZA zonder lokale overheid
Gemeenten zijn cruciaal in de zorg en zonder de lokale overheden is het Integraal Zorgakkoord (IZA) kansloos. Dit vindt de overgrote meerderheid van de Zorgvisie-lezers die op onze poll reageerden. "Zorg is breder dan de zorgsector, een hele grote partij hierin is de gemeente. Zonder hen gaan we niet tot een oplossing komen."
Vijf ideeën voor een gezonde werk- en leefomgeving
Van dagbesteding en behandeling in de buitenlucht tot kippen in het verpleeghuis en een oefentuin voor fysiotherapie. Een healing environment leidt tot gelukkige medewerkers en zorgvragers. In deze aflevering van Groene rakkers deelt Zorgvisie vijf goede voorbeelden uit de cure en care.
Opinie: De zorg heeft grote zorgen
Drukken gemeenten op de stopknop van het zorgakkoord? Manager platform sociaal domein Wietske Veltman vraagt zich af of partijen de ruimte benutten het zo te organiseren dat zij samen het verschil kunnen maken. "Want help, wat hébben we het lastig gemaakt!"
Musea als helende plekken
Kunstkijkprogramma’s verbeteren de mentale gezondheid. Dat blijkt uit de pilot Museum op recept van drie musea. “Musea spelen een waardevolle maar nog onbenutte rol in het voorkomen, bespreekbaar maken en verlichten van mentale problematiek”, aldus Jessica Belles, adjunct-directeur van Museum van de Geest.
Opinie: Zorginkoop als oorzaak van personeelsschaarste
De jeugdzorg heeft net als de andere zorgsectoren last van krapte op de arbeidsmarkt. Door de marktwerking neemt de personeelsschaarste zowel kwalitatief als kwantitatief toe. Hoe is het tij te keren?
Jeugdzorg: Wat is zorg en wat niet? Niemand die het durft te zeggen
Aan de uitvoering van de hervormingsagenda jeugdzorg wordt hard gewerkt, maar VNG vindt dat er nog een openstaande vraag is. Hoe wordt de reikwijdte van de jeugdzorg beperkt, zodat de gemeenten financiële ruimte houden om te investeren in preventie en collectieve voorzieningen?