Ziekenhuiszorg

Personeel
Marlies Schijven 0508 660

De motor van het ziekenhuis hapert door burn-out OK-medewerkers

De operatiekamers, de motoren van ziekenhuizen, staan onder druk. Vooral verpleegkundigen die betrokken zijn bij het operatief proces ervaren vaak stress en stoppen. Hoe mooi zou het zijn als zij weten hoe ze een burn-out kunnen voorkomen? Hoogleraar chirurgie Marlies Schijven van Amsterdam UMC gaat dat uitzoeken.
Duurzaamheid
Op de foto: Ilyes Machkor

‘Duurzaamheid vraagt een regionale aanpak’

Tijdens de geboorte van zijn zoontje werd Ilyes Machkor (31) geconfronteerd met de enorme afvalberg in het Dijklander Ziekenhuis. Het vormde voor hem het startschot om zich in te zetten voor een groene zorgsector. Eerst in het ziekenhuis, nu bij Zilveren Kruis. “Ik wil systemische obstakels opruimen.”
Ziekenhuiszorg

Agema draait bezuiniging op opleidingen zorgprofessionals terug

VWS-minister Fleur Agema draait de bezuiniging van 165 miljoen euro op de opleiding voor verpleegkundigen terug. Ze gaat elders op de begroting van VWS kijken naar een alternatief: “Deze bezuiniging gaan we niet doen.”
Ziekenhuiszorg

Zilveren Kruis: meer ziekenhuiszorg naar Xpert Clinics

Xpert Clinics, het label voor verzekerde zorg van Equipe Zorgbedrijven, en Zilveren Kruis hebben maandag een driejarig contract gesloten voor alle behandelingen. Bijzonder hierbij is dat ziekenhuizen meer laagcomplexe zorg naar Xpert Clinics kunnen overhevelen.
Leiderschap

Carina Hilders: ‘Concentratie van complexe zorg: niet kil sturen op volumenormen’

Carina Hilders, de nieuwe bestuursvoorzitter van het UMC Utrecht, wil “reflectief blijven zoeken” naar haar opgave in de organisatie. Zij voelt vooral een grote verantwoordelijkheid om de organisatie aantrekkelijk te houden voor jonge professionals. Ze vindt dat kwaliteit leidend moet zijn bij de concentratie van complexe zorg.
Personeel

ABN Amro: ‘Handhaving zzp-wet groot risico voor de zorg’

De impact van de handhaving van de zzp-wetgeving in januari is vooral voor de zorg “een groot risico”. Met name door het zeer hoge percentage schijnzelfstandigen, maar ook omdat veel medewerkers in de zorg zzp’er zijn: 170.000.
Personeel
zzp'er in de zorg

Zorgorganisaties moeten bedden sluiten vanwege Wet DBA

Zorgorganisaties moeten afdelingen afschalen en sluiten vanwege de handhaving van de Wet DBA. Er is te weinig personeel voor de OK en te weinig personeel om de avond- en nachtdiensten en de 12- en 24-uurs diensten in te vullen.
Ziekenhuiszorg
Op de foto: Dr. Lineke Verkooijen, gepromoveerd op Ondersteuning Eigen Regievoering en voormalig verpleegkundige, docent en lector

Opinie: Ik was immers ‘beoogd’ mantelzorger

Mijn man ging voor een routineoperatie naar het ziekenhuis (nieuwe heup). Een belangrijk deel van onze seniore vrienden en kennissen bleek dezelfde operatie al te hebben ondergaan. Met op zak een unaniem enthousiasme over het resultaat van de operatie, togen we vroeg in de ochtend naar het ziekenhuis. Ik mocht er bij zijn totdat hij zich moest omkleden voor de OK. Immers, ik was beoogd mantelzorger.
Ziekenhuiszorg

Essay: Transformatie is niet iets voor de bühne

Er wordt wat af getransformeerd in de gezondheidszorg; we zijn immers met z'n allen in transitie. Helaas worden de hooggestemde verwachtingen in de praktijk vaak niet waargemaakt. De ziekenhuisbrede transformatie bij Bernhoven laat zien hoe het ook anders kan.
Passende zorg

‘Een op de vijf ouderen krijgt te maken met leeftijdsdiscriminatie in de zorg’

Leeftijdsdiscriminatie is wijdverbreid in de zorg leidt tot ongepaste variatie. Dat blijkt uit een rapport van Gupta Strategists. “Terwijl kwetsbare mensen soms te agressieve behandelingen krijgen voorgeschreven, lopen fitte ouderen juist nuttige interventies mis”, aldus strateeg en auteur Daan Livestro.

Over ziekenhuiszorg

Wat speelt in de ziekenhuiszorg?

De fusiegolf is tot stilstand te komen. In plaats van fuseren, kiezen de ziekenhuizen vaker voor samenwerken. Bijvoorbeeld op het gebied van oncologiezorg. Aan verschillende kankeroperaties zijn minimumvolumenormen gekoppeld en soms lukt het een ziekenhuis alleen deze te halen door samenwerking. Op regionaal niveau zijn meerdere oncologienetwerken ontstaan waarbij de artsen in een groot expertisecentrum het behandelplan opstellen en de operaties uitvoeren. Ziekenhuizen in het netwerk richten zich op het postoperatieve traject. Hetzelfde is gaande in de hartzorg. De 16 hartcentra voeren de complexe hartoperaties uit, omliggende ziekenhuizen doen de voor- en nazorg.

Lees meer

Ziekenhuiszorg valt onder de Zorgverzekeringswet (Zvw), die in 2006 in werking is getreden. In de Zvw gaat ongeveer 60 procent van het totale zorgbudget om. De geschatte netto zorguitgaven in 2020 bedragen 73,4 miljard euro.

De koepels in ziekenhuisland zijn: de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra en de Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen. Alle ziekenhuizen zijn lid van de NVZ, de acht umc’s zijn ook lid van de NFU en  28 regionale ziekenhuizen zijn tevens lid van de SAZ.

Ziekenhuiszorg kan steeds vaker ook thuis of in de eerste lijn plaatsvinden, niet in de laatste plaats door de opkomst van e-health. Via zijn eigen device kan een patiënt bepaalde vitale functies meten en de metingen doorgeven aan de medisch specialist in het ziekenhuis. De houdt op afstand controle. Het e-consult heeft sinds 2018 een eigen betaaltitel. Sinds 2019 bestaat de “stimuleringsregeling e-health thuis” die het gebruik van e-health verder kan stimuleren.

Ziekenhuizen moeten sinds 2006 jaarlijks onderhandelen met zorgverzekeraars. Het is de bedoeling van het zorgstelsel dat zorgverzekeraars selectief onderhandelen met ziekenhuizen waarbij zij invloed uitoefenen op doelmatigheid en kwaliteit van de zorg. De grootste zorgverzekeraars zijn al jaren Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis.

Msb’s

Vrijgevestigde medisch specialisten hebben zich in 2015 en 2016 verenigd in medisch specialistische bedrijven (msb’s). Een ziekenhuis kan een of meer msb’s herbergen. Er zijn ongeveer 70 msb’s. Deze hebben een toelatingsovereenkomst gesloten met het ziekenhuis. De huidige bekostigingssystematiek brengt met zich mee dat msb’s een prikkel ondervinden om productie te draaien omdat het inkomen wordt bepaald door het aantal behandelingen.

Hoofdlijnenakkoorden

In 2011 is het eerste hoofdlijnenakkoord afgesloten tussen de NVZ, Federatie Medisch Specialisten, Zorgverzekeraars Nederland met als doel de oplopende zorgkosten te beteugelen. Afspraak was dat de omzet van ziekenhuizen maximaal 2,5 procent zou stijgen. Het hoofdlijnenakkoord 2019-2022 rept van een maximale omzetgroei van 0,8 procent in 2019, dalend tot nul in 2022. Dit akkoord maakt ook subsidiering mogelijk van zorg die vanuit het ziekenhuis wordt verplaatst naar de eerste lijn of thuis. Deze afspraak hangt samen met het rapport De Juiste Zorg Op De Juiste Plek dat in 2018 is verschenen.

Uitgelicht congres

Topsprekers over transitie

Cultuursensitieve Zorg Congres

Vrouw en leiderschap

Congres Acute zorg

Van der Valk