Verpleging en verzorging

Ziekenhuiszorg

Agema draait bezuiniging op opleidingen zorgprofessionals terug

VWS-minister Fleur Agema draait de bezuiniging van 165 miljoen euro op de opleiding voor verpleegkundigen terug. Ze gaat elders op de begroting van VWS kijken naar een alternatief: “Deze bezuiniging gaan we niet doen.”
Verpleging en verzorging

Opinie: Zelfredzaamheid is niet heilig

Al jaren zien we aankomen dat de vergrijzing zorgt voor een hogere druk op het zorgsysteem en de zorguitgaven. Anders werken in de zorg is daarom nodig. De overheid stuurt aan op zelfredzaamheid van ouderen, die hun zorg zoveel mogelijk zelf en thuis regelen, ondersteund met technologie zodat minder professionele zorg nodig is. Dit beleid kent echter beperkingen.
Duurzaamheid
Op de foto: Ilyes Machkor

‘Duurzaamheid vraagt een regionale aanpak’

Tijdens de geboorte van zijn zoontje werd Ilyes Machkor (31) geconfronteerd met de enorme afvalberg in het Dijklander Ziekenhuis. Het vormde voor hem het startschot om zich in te zetten voor een groene zorgsector. Eerst in het ziekenhuis, nu bij Zilveren Kruis. “Ik wil systemische obstakels opruimen.”
Personeel
zzp'er in de zorg

Pgb-houder enige mogelijke werkgever voor zzp’er in de zorg

Pgb-houders blijken de ideale opdrachtgevers te zijn voor zzp’ers omdat er sprake is van rechtstreekse contractering. Op basis van de huidige wet- en regelgeving en de Deliveroo-criteria zijn vrijwel alle zzp’ers in de zorg schijnzelfstandig. Voor zzp’ers ligt er nog een kans om in de pgb’s te stappen. 
Verpleging en verzorging
Anneke Westerlaken ActiZ

ActiZ waarschuwt minister, maar stapt zelf niet uit IZA

Brancheorganisatie ActiZ dreigt uit het aanvullende IZA-overleg en het hoofdlijnenakkoord ouderenzorg te stappen als VWS-minister Fleur Agema niet tegemoetkomt aan onder meer het regelen van marktconforme salarissen voor zorgmedewerkers. In tegenstelling tot de andere brancheorganisaties stapt ActiZ niet uit het IZA 2.0-overleg.  
Op de foto bestuursvoorzitter Miranda de Vries en concerndirecteur Vicky van Kuijk van Zorggroep Elde Maasduinen. Zij vertellen over het samenspel met de informele zorg.

Zorggroep Elde Maasduinen regelt de zorg samen met familie

Niet meer hospitaliseren, maar samen met het netwerk de zorg en welzijn vormgeven. Dat is de insteek van Samen Doen van Zorggroep Elde Maasduinen (ZGEM). “Het welzijn van de cliënt is een gezamenlijke verantwoordelijkheid”, vertellen bestuursvoorzitter Miranda de Vries en directeur Vicky van Kuijk over de beweging.
Personeel

ABN Amro: ‘Handhaving zzp-wet groot risico voor de zorg’

De impact van de handhaving van de zzp-wetgeving in januari is vooral voor de zorg “een groot risico”. Met name door het zeer hoge percentage schijnzelfstandigen, maar ook omdat veel medewerkers in de zorg zzp’er zijn: 170.000.
Personeel
zzp'er in de zorg

Zorgorganisaties moeten bedden sluiten vanwege Wet DBA

Zorgorganisaties moeten afdelingen afschalen en sluiten vanwege de handhaving van de Wet DBA. Er is te weinig personeel voor de OK en te weinig personeel om de avond- en nachtdiensten en de 12- en 24-uurs diensten in te vullen.
Passende zorg

Nieuw concept bij IJsselheem beperkt inzet formele zorg

Een nieuw concept bij zorgorganisatie IJsselheem moet kwetsbare ouderen meer regie geven en professionele hulp zo lang mogelijk op afstand houden. Ondersteuning van de omgeving en de inzet van zorgtechnologieën spelen een belangrijke rol om mensen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen in De HBS van IJsselheem.
Ziekenhuiszorg
Op de foto: Dr. Lineke Verkooijen, gepromoveerd op Ondersteuning Eigen Regievoering en voormalig verpleegkundige, docent en lector

Opinie: Ik was immers ‘beoogd’ mantelzorger

Mijn man ging voor een routineoperatie naar het ziekenhuis (nieuwe heup). Een belangrijk deel van onze seniore vrienden en kennissen bleek dezelfde operatie al te hebben ondergaan. Met op zak een unaniem enthousiasme over het resultaat van de operatie, togen we vroeg in de ochtend naar het ziekenhuis. Ik mocht er bij zijn totdat hij zich moest omkleden voor de OK. Immers, ik was beoogd mantelzorger.

Over verpleging en verzorging

Wat is de gehandicaptenzorg?

Verpleging en verzorging voor mensen met een beperking wordt zo veel mogelijk bij de mensen thuis gedaan. Verpleeghuiszorg is alleen voor mensen van alle leeftijden met beperkingen die zelfstandig leven onmogelijk maken. In de praktijk maken vooral ouderen gebruik van verpleeghuiszorg. Sommige verpleeghuizen hebben zich gespecialiseerd. Zij richten zich bijvoorbeeld op mensen met dementie of mensen met een meervoudige beperking. De bewoner van een verpleeghuis krijgt onder andere hulp bij het wassen, aan- en uitkleden en naar het toilet gaan. Ook zorgen de medewerkers ervoor dat de verpleeghuisbewoners gezond eten en voldoende drinken. Er is 24 uur per dag hulp aanwezig.

Lees meer

Met de toenemende vergrijzing is de laatste jaren een groot tekort ontstaan – niet alleen aan verpleeghuisplaatsen – maar ook aan woonvormen tussen zelfstandig wonen en wonen in een verpleeghuis in.

Personeelstekort

Een ander groot probleem, zeker ook in de sector verpleging en verzorging, vormt het personeelstekort. Alle zorginstellingen kampen ermee. En alle gezamenlijke inspanningen en maatregelen van het kabinet ten spijt duurt het nijpende personeelstekort voort.

Uitgelicht congres

Topsprekers over transitie

Cultuursensitieve Zorg Congres

Vrouw en leiderschap

Congres Acute zorg

Van der Valk