De podcast over de gezondheidszorg in Nederland, gemaakt door de redactie van Skipr en Zorgvisie. In Voorzorg vragen redacteuren zorgbestuurders en beslissers in de zorg naar wat hen bezighoudt, naar bestuurlijke dilemma’s en meer.
Een team met diverse collega’s, een open en veilige werkcultuur en het ondersteunen van mensen die niet het geluk hebben over alle vinkjes te beschikken. Actief werken aan diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid in de zorg is hard werken en niet eenvoudig, aldus Geneviève Koolhaas–Martis.
De gefragmenteerde organisatie van de ggz, waarbij diagnoses de bekostiging bepalen, is niet houdbaar. Als veel ggz-aanbieders zoals BuurtzorgT zouden werken, zonder managers met zelfsturende teams, zou dat, met minder middelen en personeel, leiden tot betere zorg. “Meer geld voor wachtlijsten leidt alleen maar tot nog meer problemen, omdat de structuur in de ggz niet verandert.”
Rond passende zorg hangt ten onrechte een zweem van ‘minder’ en ‘bezuinigen’, stelt ggz-bestuurder Anita Wydoodt in de podcast Voorzorg over ‘Ethische dilemma’s rond passende zorg’. Van die associaties wil ze wegblijven, want in haar ogen hoeft passende zorg helemaal niet minder te zijn.
Ziekenhuis Franciscus Gasthuis & Vlietland investeert veel in de ondersteuning van het personeel bij digitale zaken. Eén op de 35 medewerkers is opgeleid als digicoach om directe collega’s te helpen. Hoe het ziekenhuis dat voor elkaar heeft gekregen en wat dat oplevert, is te horen in de podcast Voorzorg.
Ouderenzorgorganisatie Laurens uit Rotterdam gaat mantelzorgers en vrijwilligers een volwaardige rol geven in het team van medewerkers in verpleeghuizen. Daarnaast onderzoekt Laurens hoe verzorgenden, de meest schaarse groep medewerkers, kunnen werken in een zorgteam dat langs meerdere afdelingen in het verpleeghuis gaat.
De uitdagingen in de zorg zijn in andere sectoren vaak allang opgelost. Dat zeggen ziekenhuisapotheker Christian Vader en Joris Arts, zorgprofessional, bestuurder en toezichthouder. Om te voorkomen dat de zorg opnieuw het wiel uitvindt, organiseert het duo innovatietrips. Het duo vertelt erover in de podcastaflevering van Voorzorg en Joris Arts schreef er een boek over.
De nieuwe pensioenwet is een feit. Wat verandert er voor werknemers in zorg en welzijn? Wat blijft hetzelfde? En wat kunnen zorgbestuurders voor hun personeel doen? In deze aflevering van Voorzorg praten bestuurder Peter Ferket en pensioenexpert Dick Boeijen van Pensioenfonds Zorg & Welzijn (PFZW) u bij.
Het combineren van functies zou kunnen helpen bij het oplossen van personeelstekorten en bij het probleem van moeilijk te vervullen vacatures. Dat denkt radioloog Jeroen Hendrikse, tevens auteur van het boek 'Combifuncties. Samenwerken als gewoonte in zorgorganisaties'. In de podcast Voorzorg legt hij uit hoe je combifuncties in de eigen organisatie kunt invoeren.
Voor veel zorgmedewerkers is financiën een gevoelig onderwerp. Toch blijkt uit recent onderzoek dat een grote groep werknemers in zorg en welzijn financiële zorgen heeft. Het is belangrijk dat een werkgever dit tijdig signaleert en op een actieve manier aanpakt. Jacqueline Joppe, bestuurslid van pensioenfonds PFZW en tot voor kort bestuurder van Zorggroep Elde Maasduinen en John Bos, voorzitter Raad van Bestuur Woonzorg Flevoland en lid Coöperatiebestuur PGGM bespreken in de nieuwe aflevering van de podcast Voorzorg onder andere wat het belang is van het gesprek aangaan over financiele fitheid.
Deze pagina wordt nog aangevuld met eerdere afleveringen. Voor een volledig overzicht, ga naar de pagina van Voorzorg op Soundcloud.