De podcast over de gezondheidszorg in Nederland, gemaakt door de redactie van Skipr en Zorgvisie. In Voorzorg vragen redacteuren zorgbestuurders en beslissers in de zorg naar wat hen bezighoudt, naar bestuurlijke dilemma’s en meer.
De gefragmenteerde organisatie van de ggz, waarbij diagnoses de bekostiging bepalen, is niet houdbaar. Als veel ggz-aanbieders zoals BuurtzorgT zouden werken, zonder managers met zelfsturende teams, zou dat, met minder middelen en personeel, leiden tot betere zorg. “Meer geld voor wachtlijsten leidt alleen maar tot nog meer problemen, omdat de structuur in de ggz niet verandert.”
De zorgcontractering gaat nog te veel langs de lijn van p x q. Financiering en bekostiging moeten in lijn zijn met de missie van passende zorg. Anders gaat het niet werken. Dat zeggen ziekenhuisbestuurder Bart Berden, internist Esther Donga en ethicus Hafez Ismaili M'Hamdi in de podcast Voorzorg over passende zorg en ethische dilemma’s. “Stel je het concept boven de koopmansgeest?”
De nieuwe pensioenwet is een feit. Wat verandert er voor werknemers in zorg en welzijn? Wat blijft hetzelfde? En wat kunnen zorgbestuurders voor hun personeel doen? In deze aflevering van Voorzorg praten bestuurder Peter Ferket en pensioenexpert Dick Boeijen van Pensioenfonds Zorg & Welzijn (PFZW) u bij.
Peter Langenbach, directeur zorginkoop Zilveren Kruis, is in de podcast Voorzorg enthousiast over de eerste regiobeelden voor het integraal zorgakkoord (IZA). “Als zorgbestuurders samen het regiobeeld vaststellen en bespreken en ze zien hetzelfde, dan is de opdracht waar je heen moet ook helder. Het zou kunnen dat we constateren dat er in een regio te veel ziekenhuizen zijn en te weinig ggz-aanbod is. Misschien gaan we dan minder in ziekenhuizen investeren.”
Reguleren was jarenlang een vies woord, maar inmiddels is dat beeld gekanteld. Die conclusie trekt zorgstelsel-kenner Martien Bouwmans in de podcast Voorzorg. ‘Nu is de tijd er rijp voor om de balans te herstellen.’
De huidige financiële problemen in ziekenhuis Bernhoven zijn niet te wijten aan project Droom, het project zinnige zorg. Het ziekenhuis had al voor de coronacrisis het huishoudboekje niet op orde. Dat concluderen Joël Gijzen (directeur zorginkoop CZ), Peter Bennemeer (oud-bestuurder Bernhoven) en gezondheidseconoom Xander Koolman in de vijftigste aflevering van podcast Voorzorg.
Deze pagina wordt nog aangevuld met eerdere afleveringen. Voor een volledig overzicht, ga naar de pagina van Voorzorg op Soundcloud.