De podcast over de gezondheidszorg in Nederland, gemaakt door de redactie van Skipr en Zorgvisie. In Voorzorg vragen redacteuren zorgbestuurders en beslissers in de zorg naar wat hen bezighoudt, naar bestuurlijke dilemma’s en meer.
De gefragmenteerde organisatie van de ggz, waarbij diagnoses de bekostiging bepalen, is niet houdbaar. Als veel ggz-aanbieders zoals BuurtzorgT zouden werken, zonder managers met zelfsturende teams, zou dat, met minder middelen en personeel, leiden tot betere zorg. “Meer geld voor wachtlijsten leidt alleen maar tot nog meer problemen, omdat de structuur in de ggz niet verandert.”
Rond passende zorg hangt ten onrechte een zweem van ‘minder’ en ‘bezuinigen’, stelt ggz-bestuurder Anita Wydoodt in de podcast Voorzorg over ‘Ethische dilemma’s rond passende zorg’. Van die associaties wil ze wegblijven, want in haar ogen hoeft passende zorg helemaal niet minder te zijn.
Het medische DSM-model is te dominant in de ggz, zegt psychiater Floortje Scheepers in de podcast Voorzorg. Ze wil naar een systeem in de ggz waarin het veel meer gaat om het persoonlijke verhaal en wat iemand nodig heeft. ‘Dat is beter voor de hulpvragende mens en ontlast de ggz.’
Er is veel gaande in ggz: de wachtlijsten lopen op, ggz-instellingen vallen om en dit jaar werd het zorgprestatiemodel ingevoerd. In deze Redacteur aan tafel vertelt Sterre ten Houte de Lange aan hoofdredacteur Simon Broersma over de laatste ontwikkelingen in de ggz.
‘Voor mij bén je niet een psychische ziekte, maar héb je een psychische ziekte’, benadrukt Ruth Peetoom, de nieuwe voorzitter van de Nederlandse ggz. De komende jaren wil zij het stigma over psychische ziekten verkleinen, inzetten op een breed Preventieakkoord Mentale Gezondheid en werken in de ggz prettiger maken, vertelt zij in podcast Voorzorg.
Een op de acht jongeren kreeg het afgelopen jaar een vorm van jeugdzorg. En toch worden nog lang niet alle jongeren écht geholpen. Gemeenten willen meer geld om de zorg goed te regelen en het rijk is niet altijd te spreken over de manier waarop gemeenten het regelen. Redacteuren Sterre ten Houte de Lange en Sytse Wilman bespreken in podcast Voorzorg welke stappen zijn genomen om de problemen op te lossen en wat de sector te wachten staat.
Deze pagina wordt nog aangevuld met eerdere afleveringen. Voor een volledig overzicht, ga naar de pagina van Voorzorg op Soundcloud.