
De podcast over de gezondheidszorg in Nederland, gemaakt door de redactie van Skipr en Zorgvisie. In Voorzorg vragen redacteuren zorgbestuurders en beslissers in de zorg naar wat hen bezighoudt, naar bestuurlijke dilemma’s en meer.
Ondersteuning bij gebruik van digitale zorg moet voor iedereen toegankelijk worden. Dat is de ambitie van Merlijne Sonneveld, oprichter en bestuurder van de Helpdesk Digitale Zorg. Tegelijkertijd merkt ze dat naast digitale vaardigheden ook wantrouwen een belemmering vormt, vertelt ze in de podcast Voorzorg.
In deze podcast is te gast Aiko de Raaf, landelijk kwartiermaker Integraal Zorgakkoord. Hij vertelt over zijn drive om op het gebied van de zorg te gaan werken, over de transformatieplannen en hoe deze in de tijd veranderen. Hij wordt vooral enthousiast van transformatieplannen waarvan de betrokken partijen zeggen: “Met of zonder het geld, wij gaan wel door. Maar als we het geld krijgen, kunnen we sneller.”
Innovatie in de huisartsenzorgen is keihard nodig, maar is moeilijk tot stand te brengen. Personele schaarste, hoge werkdruk en problemen met de huisvesting zijn daar oorzaken van. Dat komt naar voren in deel 5 van de podcastreeks De Nulpraktijk.
Gedegen onderzoek moet bij zorginnovatie meer aandacht krijgen, stellen Erasmus MC-bestuursvoorzitter Stefan Sleijfer en TU Delft-hoogleraar Richard Goossens in de podcast Voorzorg. Hun instellingen vormen samen met de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) een zogeheten convergentie, die een volgende fase ingaat.
"Als we maar genoeg AI-modellen installeren, komt het allemaal goed met het personeelstekort." Kan digitalisering van de zorg daadwerkelijk een kwart van het personeelstekort oplossen? Onze tech-redacteur Sytse Wilman bespreekt samen met redacteur Frits Baltesen de mitsen en maren van deze ‘oplossing’. Dit doen ze met hoofdredacteur Pierre de Winter als gespreksleider.
Aan het woord zijn Inge Bryan, ex-directeur Fox IT, zelfstandig adviseur en voorzitter DIVD, Joost Boele, manager IT-operations van AVL, en Dirk de Wit, Head of Product Security bij Philips. Ze bespreken de urgentie van cybersecurity in de zorg, waarbij zorgbestuurders een actieve rol moeten spelen in het voorbereiden op en reageren op toenemende cyberdreigingen, door samenwerking, oefening en investering in kennis en technologie.
In 2040 leven alle mensen in Nederland tenminste vijf jaar langer in goede gezondheid, en zijn de gezondheidsverschillen tussen de laagste en hoogste sociaaleconomische groepen met 30% afgenomen. In deze podcast vertellen Jan Guse van Novartis, en Hans Schikan, lid van het Top Team Life Sciences en Health, hoe zij denken dat die ambitieuze doelen gehaald kunnen worden
Om de zorg beter en efficiënter te maken, is de beschikbaarheid van data van essentieel belang. Maar hoe kan die digitalisering het beste worden vormgegeven? Tijdens het ‘Connecting Worlds’ evenement van Nictiz komen experts bij elkaar om juist dát te bespreken.
Er wordt te gemakkelijk gedacht over AI in de gezondheidszorg. Dat zegt Wouter Kroese, ceo van de Nederlandse AI-onderneming Pacmed, in de podcast Voorzorg. Hij is blij dat minister Fleur Agema voorstander is van AI, maar weet uit eigen ervaring hoe lastig het is om in Nederland succesvolle toepassingen op te schalen.
Ziekenhuis Franciscus Gasthuis & Vlietland investeert veel in de ondersteuning van het personeel bij digitale zaken. Eén op de 35 medewerkers is opgeleid als digicoach om directe collega’s te helpen. Hoe het ziekenhuis dat voor elkaar heeft gekregen en wat dat oplevert, is te horen in de podcast Voorzorg.
Deze pagina wordt nog aangevuld met eerdere afleveringen. Voor een volledig overzicht, ga naar de pagina van Voorzorg op Soundcloud.