
De podcast over de gezondheidszorg in Nederland, gemaakt door de redactie van Skipr en Zorgvisie. In Voorzorg vragen redacteuren zorgbestuurders en beslissers in de zorg naar wat hen bezighoudt, naar bestuurlijke dilemma’s en meer.
Kwetsbare ouderen worden na een ziekenhuisopname veelal draaideurpatiënt. Proactieve zorgplanning kan veel leed en ongewenste zorg voorkomen. In Noord-Holland hebben de cure, care en eerste lijn daarom de handen ineengesloten. Daarover vertellen ziekenhuisbestuurder Jurgen Sernee, projectleider Noor Toet en onderzoeker Marjon van Rijn in de podcast Voorzorg.
Kwetsbare ouderen worden na een ziekenhuisopname veelal draaideurpatiënt. Niet omdat de ziekenhuiszorg slecht is, maar omdat de zorg niet aansluit op de sociale en medische behoeften. Hoogleraar Bianca Buurman en projectleider Susanne Smorenburg vertellen in de podcast Voorzorg hoe de zorg goed georganiseerd kan worden.
De curatieve zorg kan veel leren van de palliatieve zorg, zegt RVS-voorzitter Jet Bussemaker in de podcast Voorzorg. De kunst is om de holistische blik en de intrinsieke motivatie van vrijwilligers te integreren in de reguliere zorg. “Het uitbannen van risico’s zullen we ook moeten loslaten.”
Longarts Sander de Hosson maakt zich grote zorgen om de toegankelijkheid en kwaliteit van de palliatieve thuiszorg. Hij krijgt zorgwekkende signalen dat dat zorgverzekeraars de hand te veel op de knip houden, vertelt hij in de podcast Voorzorg. “Ik hoor verhalen van mensen die stervende zijn en dan dood ‘gevonden’ worden door verzorgenden.”
Ouderenzorgorganisatie Laurens uit Rotterdam gaat mantelzorgers en vrijwilligers een volwaardige rol geven in het team van medewerkers in verpleeghuizen. Daarnaast onderzoekt Laurens hoe verzorgenden, de meest schaarse groep medewerkers, kunnen werken in een zorgteam dat langs meerdere afdelingen in het verpleeghuis gaat.
Maak zorgverzekeraars en gemeenten verantwoordelijk voor de hele ouderenzorg. Hevel de ouderenzorg vanuit de Wlz over naar de Zvw en maak gemeenten verantwoordelijk voor wonen. Dat maakt het zorgstelsel een stuk eenvoudiger, zegt zorgstelsel-kenner Martien Bouwmans in de podcast Voorzorg.
De WOZO- en GALA-plannen mogen een stuk ambitieuzer. Dat stelt Tineke Abma, bijzonder hoogleraar Ouderenparticipatie en directeur van Leyden Academy Vitality and Ageing. De focus ligt volgens haar nog te veel op ouderen als kostenpost en niet op het bouwen van vitale gemeenschappen waarbij samenleefkracht de motor is. In de podcast Voorzorg vertelt zij hierover.
Het nieuwe kwaliteitskompas voor zorg aan kwetsbare ouderen laat de bezettingsnorm in verpleeghuizen los. De meer open kwaliteitsnormen hoeven niet te leiden tot minder kwaliteit. Dat leggen de hoogleraren Mirella Minkman (en bestuursvoorzitter kennisorganisatie Vilans) en Marcel Canoy (gezondheidseconoom) uit in de podcast Voorzorg. ‘Als je niet het goede doet, kun je daar volgens het principe ‘pas-toe-of-leg-uit’ op aangesproken worden.’
Eén grote leergang verandermanagement voor de gehandicaptensector. Dat is de innovatie-impuls in een notendop. Het e-healthprogramma is in het leven geroepen om met slimme tools de stijgende zorgvraag en het tekort aan handen op te vangen. Zorgbestuurder Jan van Kampen en Vilans-adviseur Johan Vesseur vertellen daarover in de nieuwe aflevering van de podcast Voorzorg.
De inspectie stond op het punt om Humanitas te sluiten toen Gijsbert van Herk op 1 januari 2016 begon als bestuursvoorzitter van Humanitas. Op veel fronten presteerde de organisatie ondermaats. Nu zijn alle dossiers op orde en blikt de vertrekkend bestuurder met hoofdredacteur Simon Broersma in podcast Voorzorg terug.
Deze pagina wordt nog aangevuld met eerdere afleveringen. Voor een volledig overzicht, ga naar de pagina van Voorzorg op Soundcloud.