De podcast over de gezondheidszorg in Nederland, gemaakt door de redactie van Skipr en Zorgvisie. In Voorzorg vragen redacteuren zorgbestuurders en beslissers in de zorg naar wat hen bezighoudt, naar bestuurlijke dilemma’s en meer.
Zonder samenwerking met het sociaal domein wordt passende zorg niks. Dat vertelt redacteur Bart Kiers in de podcast Voorzorg. Met hoofdredacteur Pierre de Winter en redacteur Laura van Elst blikt hij terug op een bewogen jaar voor de Nederlandse gezondheidszorg.
Kool denkt dat de sleutel voor een toekomstbestendige zorg ligt in een grootschalige mentaliteitsverandering onder zorgprofessionals en patiënten, zodat Nederlanders er meer en meer in zullen slagen om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun gezondheid. Dit wel onder een voorwaarde: dat de overheid actief beleid gaat voeren waarin de gezondheid van onze bevolking voorop staat. En de verlaging van het eigen risico schaart hij daar niet onder.
Saskia Claassen, manager Ziekenhuis op Wielen bij Allerzorg en verpleegkundig specialist Jessica Bakker vertellen hoe Ziekenhuis op Wielen is opgezet en gefinancierd, wat het oplevert, en wat de mogelijkheden zijn voor de toekomst.
In 2040 leven alle mensen in Nederland tenminste vijf jaar langer in goede gezondheid, en zijn de gezondheidsverschillen tussen de laagste en hoogste sociaaleconomische groepen met 30% afgenomen. In deze podcast vertellen Jan Guse van Novartis, en Hans Schikan, lid van het Top Team Life Sciences en Health, hoe zij denken dat die ambitieuze doelen gehaald kunnen worden
Vanaf vrijdag 1 november openen de umc’s in Rotterdam, Amsterdam en Maastricht de eerste longcovidpoli's. Patiënten met Long COVID kunnen zich via hun huisarts aanmelden voor deze gespecialiseerde poliklinieken.
Cultuursensitief werken is niet compleet iets anders doen, maar je aandacht richten op persoonsgericht werken doormiddel van de juiste bejegening, beleving en communicatie met de cliënt. Dat zegt Moustapha el Baroudi in de podcast Voorzorg.
Een team met diverse collega’s, een open en veilige werkcultuur en het ondersteunen van mensen die niet het geluk hebben over alle vinkjes te beschikken. Actief werken aan diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid in de zorg is hard werken en niet eenvoudig, aldus Geneviève Koolhaas–Martis.
De gefragmenteerde organisatie van de ggz, waarbij diagnoses de bekostiging bepalen, is niet houdbaar. Als veel ggz-aanbieders zoals BuurtzorgT zouden werken, zonder managers met zelfsturende teams, zou dat, met minder middelen en personeel, leiden tot betere zorg. “Meer geld voor wachtlijsten leidt alleen maar tot nog meer problemen, omdat de structuur in de ggz niet verandert.”
Kwetsbare ouderen worden na een ziekenhuisopname veelal draaideurpatiënt. Niet omdat de ziekenhuiszorg slecht is, maar omdat de zorg niet aansluit op de sociale en medische behoeften. Hoogleraar Bianca Buurman en projectleider Susanne Smorenburg vertellen in de podcast Voorzorg hoe de zorg goed georganiseerd kan worden.
Centering, een zorgmodel dat is overgekomen uit de Verenigde Staten, geeft betere gezondheidsuitkomsten, een grotere tevredenheid voor zowel zorgverlener als klant en is kosteneffectief, blijkt uit onderzoek. TNO-onderzoeker Marlies Rijnders: “Wat moeten we nog meer bewijzen voordat iedereen hiermee aan de slag gaat?”
Deze pagina wordt nog aangevuld met eerdere afleveringen. Voor een volledig overzicht, ga naar de pagina van Voorzorg op Soundcloud.