Financiën

Personeel
personeel

KPMG: ‘Elke zorgorganisatie met veel zzp’ers komt in de rode cijfers’

“Elke zorgorganisatie met veel zzp’ers komt volgend jaar door de Wet DBA in de rode cijfers. Oorzaak zijn de zeer sterk stijgende personeelskosten”, heeft directeur Zorg Jeroen Niehuis van accountants- en adviesbureau KPMG berekend. “Zorginstellingen zullen veel voormalige zzp’ers moeten inhuren. Die zijn 40 à 70 procent duurder dan een zzp’er.”
Verpleging en verzorging
Anneke Westerlaken ActiZ

ActiZ waarschuwt minister, maar stapt zelf niet uit IZA

Brancheorganisatie ActiZ dreigt uit het aanvullende IZA-overleg en het hoofdlijnenakkoord ouderenzorg te stappen als VWS-minister Fleur Agema niet tegemoetkomt aan onder meer het regelen van marktconforme salarissen voor zorgmedewerkers. In tegenstelling tot de andere brancheorganisaties stapt ActiZ niet uit het IZA 2.0-overleg.  
Preventie
Pieter Hilhorst, RVS

RVS-lid Pieter Hilhorst: ‘Benut expertise supermarkt voor stimuleren gezonde voeding’

Overheidsbeleid tegen overgewicht sorteert onvoldoende effect. De Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving wil dat de ‘gezonde supermarkt’ financieel beloond wordt. “Supermarkten kunnen een spilfunctie hebben in het stimuleren van de gezonde keuze.”
Kwaliteit

Uitslag poll: ‘Te veel kortetermijndenken bij commerciële partijen’

De overheid en zorg zijn te naïef over commerciële invloeden. Dat is de uitkomst van de poll ‘Overheid en zorg te naïef over commerciële invloeden’. Van de 35 lezers die reageerden op de poll, waren 29 het eens met deze stelling. Zes lezers waren het oneens. Dertien respondenten werken in de ziekenhuissector.
12 december 2024 Passende zorg

Kool denkt dat de sleutel voor een toekomstbestendige zorg ligt in een grootschalige mentaliteitsverandering onder zorgprofessionals en patiënten, zodat Nederlanders er meer en meer in zullen slagen om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun gezondheid. Dit wel onder een voorwaarde: dat de overheid actief beleid gaat voeren waarin de gezondheid van onze bevolking voorop staat. En de verlaging van het eigen risico schaart hij daar niet onder.

Financiën

Opinie: Bied financiële ruimte voor leefstijlzorgloket

IZA-partners willen preventie als onderdeel van zorg, maar het betaalsysteem biedt geen ruimte. Daarmee staan diverse leefstijlzorgloket-initiatieven op omvallen. Onbegrijpelijk, menen de initiatiefnemers van negen ziekenhuizen.
Gehandicaptenzorg
Op de foto: bestuurders Hanno Brandsema en Angélique Koevoets

Bestuurders Ipse de Bruggen: ‘De financiering van onze complexe zorg is niet houdbaar’

Altijd meer mogelijk. Dat was jarenlang het adagium van Ipse de Bruggen. Maar met steeds meer VG7-cliënten, personeelstekorten en een vastgoedopgave van 350 miljoen euro is het tijd voor herbezinning. Dat vertellen bestuurders Angélique Koevoets en Hanno Brandsema in hun honderd dagen analyse.
Financiën

Bezuinigingen kabinet bedreigen preventie in GALA

Gemeenten maken zich grote zorgen over de financiering van het zogeheten Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Ze vrezen dat bezuinigingen van het huidige kabinet op de zogeheten SPUK-gelden (specifieke uitkeringen) preventie ondermijnen. Dat staat in de eerste ‘GALA-monitor’ van het RIVM.
Financiën

Terecht: Race to the bottom

In de afgelopen jaren schreef Koen Mous, advocaat van Dirkzwager N.V., over verschillende rechtszaken die zagen op het kostendekkende karakter van zorgtarieven. Hij ziet dat de handvatten die de NZa heeft gegeven bij de onderhandelingen over een nieuw contract niet leiden tot afname van het aantal rechtszaken hierover. 

Financiën

Financieel management
Foto: McPHOTOs / blickwinkel / picture alliance

Wat is financieel management?

Bekostiging en verantwoording

Wijzigingen in het overheidsbeleid kunnen grote gevolgen hebben voor de financiële huishouding van een zorginstelling. In de langdurige zorg zijn bijvoorbeeld veel instellingen afhankelijk van de normatieve huisvestingscomponent. Deze vergoeding voor de vastgoedkosten wordt langzaam afgebouwd met als eindpunt integrale tarieven waarvan de huisvestingskosten onderdeel uitmaken. De brancheorganisaties ActiZ, VGN, GGZ Nederland en RIBW Alliantie willen dat de huisvestingskosten niet onderhandelbaar worden.
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) werkt beleidsmaatregelen uit in regels voor het declaratieverkeer van zorginstellingen. De organisatie omschrijft zorgprestaties zodat aanbieders weten welke zorg gedeclareerd mag worden. Ook stelt de NZa tarieven vast en de toezichthouder gaat over de spelregels.

Accountants controleren de jaarrekeningen van zorginstellingen. Deze controle is de afgelopen jaren door nieuwe regels steeds gedetailleerder en ingewikkelder geworden. Dit heeft herhaaldelijk geleid tot protesten van het Coziek, het platform dat de belangen van de accountants in de zorg behartigt. Zo heeft het Coziek aangegeven dat de controle op de Wet normering topinkomens (Wnt) zo ingewikkeld is geworden dat de controle nauwelijks uitvoerbaar is en veel te kostbaar voor zorginstellingen. Eerder was het accountantsplatform kritisch over de controle op de zorguitgaven door gemeenten in het kader van de nieuwe Wmo.

Zelfonderzoek

Zorgverzekeraars hebben met verschillende branches afspraken gemaakt over zelfonderzoek. Zij hebben onderzocht in hoeverre ingediende declaraties voldoen aan de financiële spelregels. De ziekenhuizen hebben de zelfonderzoeken afgerond en zij hebben naheffingen terugbetaald. In de geestelijke gezondheidszorg (ggz) lopen nog discussies met verzekeraars over eventuele terugbetalingen. De bedoeling is dat in de toekomst steeds meer wordt gewerkt met horizontaal toezicht. Instellingen die aan bepaalde eisen voldoen, worden minder strikt gecontroleerd door de verzekeraars. De rechtmatigheid van declaraties wordt dan vooraf geborgd zodat controle achteraf niet nodig is. In 2020 moet 80 procent van de algemene en academische ziekenhuizen horizontaal toezicht hebben ingevoerd.

Financiering

Zorgaanbieders kunnen voor de financiering van de bedrijfsvoering slechts bij een handvol banken terecht. ING, Rabobank, ABN Amro en de Bank Nederlandse Gemeenten domineren de markt. Sinds enige jaren roert de Europese Investeringsbank (EIB) zich nadrukkelijker als verstrekker van leningen. Zo heeft het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg van de EIB een lening van 43 miljoen euro gekregen voor het moderniseren van de gebouwen. Een relatieve nieuwkomer is Triodos Bank die revalidatiecentrum de Hoogstraat in Utrecht heeft gefinancierd. Steeds vaker proberen zorgaanbieders via crowdfunding aan alternatieve financiering te komen. Het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Vlissingen heeft op deze manier de helft van een ruim 20 miljoen euro kostende renovatie kunnen betalen.

Uitgelicht congres

Masterclass Binden Boeien & Behouden

Van der Valk

Congres Formele en informele zorg

Van der Valk

Masterclass Getting Things Done voor Succesvolle Teams

Regio Utrecht

Tweedaagse masterclass Samenwerken in zorgnetwerken