Financiën

Ziekenhuiszorg

‘Trek lessen uit kinderhartchirurgie bij herverdeling kankerzorg’

Impactanalyses kunnen zoveel informatie bevatten dat het onmogelijk wordt om alle knelpunten op te lossen. Wisselende politieke overtuigingen kunnen bovendien de uitkomst beïnvloeden. Dat zegt onderzoeker Pim den Boon in een reactie op de op handen zijnde herverdeling van de oncologische zorg en vaatchirurgie. Den Boon promoveert op het onderwerp concentratie en spreiding van medisch specialistische zorg en hoopt dat daar lessen uit worden getrokken. 
Ziekenhuiszorg
Later - Wekker

Agema laat Eerste Kamer weer langer in onzekerheid

De Eerste Kamer kwam dinsdag weer niet aan de behandeling toe van de VWS-begroting. De Kamerleden wachten nog steeds op aanvullende informatie van de minister van VWS.
Ggz

Poll-uitslag: Kleine zorgaanbieders tellen te weinig mee maar zijn onmisbaar

Zorgvisie peilde de mening van lezers met de stelling: De kleine aanbieder telt te weinig mee in de zorg. Van de 26 reacties waren 22 lezers het hiermee eens. Kleine zorgaanbieders hebben een belangrijke rol binnen het zorgsysteem, maar tellen te weinig mee, vinden de lezers. Volgens de lezers zijn kleine zorgaanbieders juist nodig om de zorg te kunnen laten functioneren.
Leiderschap

Opinie | Ondernemerschap in de zorg: hoe misverstanden leiden tot een valse tegenstelling

Er heersen nogal wat misvattingen over ondernemerschap in de zorg. Dat bleek niet alleen in de discussie op Zorgvisie naar aanleiding van een uitspraak van gezondheidseconoom Wim Groot, maar ook uit onze podcast over winst in de zorg. Hierbij een poging om de mist te laten optrekken.
Ggz

Poll: De kleine aanbieder telt te weinig mee in de zorg

Ggz-aanbieders konden vanaf 1 januari 2025 niet declareren. Dat lijkt heel abrupt, maar eigenlijk kon iedereen dat al maanden zien aankomen. Waarom is er dan niet tijdig iets geregeld? Wat blijkt: vooral de kleine ggz-aanbieder kan hierdoor in de problemen raken. Is er te weinig oog geweest voor hun situatie?
Ggz

VWS verwerpt beschuldiging van Stichting Recht op GGZ

Hoezo is VWS aansprakelijk voor de wachtlijsten in de ggz? In een uitgebreide brief wijst de DG aansprakelijkheid van de hand.
Financiën

Failliet Co-Med kost verzekeraars ten minste nog 1,1 miljoen extra

Zorgverzekeraars zijn ten minste nog eens 1,1 miljoen euro kwijt aan het faillissement van Co-Med. Het gaat om een compensatie aan de curatoren voor de tijd en kosten die zij kwijt zijn aan het in stand houden van de praktijken totdat een praktijk is overgedragen.
Eerstelijnszorg

‘Trajectbekostiging vraagt schotoverstijgende inkoop’

Dankzij een nieuwe betaaltitel kunnen specialisten ouderengeneeskunde tijdelijk de regie van de huisarts overnemen. Contractering geldt echter alleen voor de vier MESO-praktijken en kent een ingewikkelde verrassing. Waar de experimentbekostiging een volgbeleid kende, valt die voor de structurele betaaltitel weg.
Financiën

Poll-uitslag: Ondernemerschap niet afwezig, wel ondergewaardeerd en gewantrouwd in de zorg

De zorg mag meer ondernemerschap tonen, zei gezondheidseconoom Wim Groot in een interview met Zorgvisie. Zijn uitspraak schoot onder meer bij Buurtzorg-directeur Jos de Blok in het verkeerde keelgat. In de Zorgvisie-poll van deze week legden we vraag voor aan onze lezers. Ontbreekt het de zorg aan ondernemerschap?

Financiën

Financieel management
Foto: McPHOTOs / blickwinkel / picture alliance

Wat is financieel management?

Bekostiging en verantwoording

Wijzigingen in het overheidsbeleid kunnen grote gevolgen hebben voor de financiële huishouding van een zorginstelling. In de langdurige zorg zijn bijvoorbeeld veel instellingen afhankelijk van de normatieve huisvestingscomponent. Deze vergoeding voor de vastgoedkosten wordt langzaam afgebouwd met als eindpunt integrale tarieven waarvan de huisvestingskosten onderdeel uitmaken. De brancheorganisaties ActiZ, VGN, GGZ Nederland en RIBW Alliantie willen dat de huisvestingskosten niet onderhandelbaar worden.
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) werkt beleidsmaatregelen uit in regels voor het declaratieverkeer van zorginstellingen. De organisatie omschrijft zorgprestaties zodat aanbieders weten welke zorg gedeclareerd mag worden. Ook stelt de NZa tarieven vast en de toezichthouder gaat over de spelregels.

Accountants controleren de jaarrekeningen van zorginstellingen. Deze controle is de afgelopen jaren door nieuwe regels steeds gedetailleerder en ingewikkelder geworden. Dit heeft herhaaldelijk geleid tot protesten van het Coziek, het platform dat de belangen van de accountants in de zorg behartigt. Zo heeft het Coziek aangegeven dat de controle op de Wet normering topinkomens (Wnt) zo ingewikkeld is geworden dat de controle nauwelijks uitvoerbaar is en veel te kostbaar voor zorginstellingen. Eerder was het accountantsplatform kritisch over de controle op de zorguitgaven door gemeenten in het kader van de nieuwe Wmo.

Zelfonderzoek

Zorgverzekeraars hebben met verschillende branches afspraken gemaakt over zelfonderzoek. Zij hebben onderzocht in hoeverre ingediende declaraties voldoen aan de financiële spelregels. De ziekenhuizen hebben de zelfonderzoeken afgerond en zij hebben naheffingen terugbetaald. In de geestelijke gezondheidszorg (ggz) lopen nog discussies met verzekeraars over eventuele terugbetalingen. De bedoeling is dat in de toekomst steeds meer wordt gewerkt met horizontaal toezicht. Instellingen die aan bepaalde eisen voldoen, worden minder strikt gecontroleerd door de verzekeraars. De rechtmatigheid van declaraties wordt dan vooraf geborgd zodat controle achteraf niet nodig is. In 2020 moet 80 procent van de algemene en academische ziekenhuizen horizontaal toezicht hebben ingevoerd.

Financiering

Zorgaanbieders kunnen voor de financiering van de bedrijfsvoering slechts bij een handvol banken terecht. ING, Rabobank, ABN Amro en de Bank Nederlandse Gemeenten domineren de markt. Sinds enige jaren roert de Europese Investeringsbank (EIB) zich nadrukkelijker als verstrekker van leningen. Zo heeft het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg van de EIB een lening van 43 miljoen euro gekregen voor het moderniseren van de gebouwen. Een relatieve nieuwkomer is Triodos Bank die revalidatiecentrum de Hoogstraat in Utrecht heeft gefinancierd. Steeds vaker proberen zorgaanbieders via crowdfunding aan alternatieve financiering te komen. Het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Vlissingen heeft op deze manier de helft van een ruim 20 miljoen euro kostende renovatie kunnen betalen.

Uitgelicht congres

Passende ouderenzorg

Van der Valk Utrecht

Grip op gedoe bij samenwerken in netwerken

Van der Valk

Dag van de Preventie

Van der Valk houten

Masterclass Teamveiligheid

Carlton President Hotel